Deser bardzo smaczny o intensywnym i ciekawym smaku. Markizy Dr Gerarda przełamują słodycz i sprawiają, że to wersja bardzo lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześnie, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam trzy warstwy markizów, ale można zrobić dwie warstwy. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam.
Składniki
-markizy Dr Gerarda na 3 lub 2 warstwy
-1 cukier waniliowy
-1/2 l mleka
-250 g masła w temperaturze pokojowej
-3/4 szklanki cukru
-2 żółtka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-2 czubate łyżki budyniu waniliowego
Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy i utrzeć na jasną kremową masę.
Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Gotującą się masę trzymać na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, ucierać przez ok. 4 minuty. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilkę mieszać mikserem na średnich obrotach.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie równomiernie ułożyć warstwę markiz i posmarować ją ok. 1/3 kremu, na krem znów wyłożyć warstwę markiz i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem, ponieważ wyłożyć można owoce tj. maliny, borówki, czerwone kuleczki porzeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz