poniedziałek, 22 lutego 2021

Rodzaje mąki.

 

Rodzaje mąki.


Bez mąki nie było by chleba. Tak się mówiło. Mąka pszenna była podstawową mąką w gospodarstwie domowym. Bez niej nie było by pysznych, pachnących bułek, chałek, smacznego chleba i oczywiście rozmaitych wyrobów cukierniczych. Począwszy od rogali z marmoladą, pączków, chrustu ostatnio wypiekanych przez gospodynie czy tortów przekładanych różnymi kremami, ciast, ciasteczek. Ulubionych przez nas słodyczy dr Gerarda Ptyncypałki, markizy i wiele innych ciasteczek. A dzisiaj mamy dostępne wiele gatunków mąki począwszy od znanej krupczatki przypominającej nam swoją fakturą kaszkę manną. Idealna jest do pieczenia kruchych ciastek, półkruchych. Możemy jej używać nawet do panierowania kotletów jak zabraknie bułki tartej i jak lubimy. Bardzo dobrze się klei więc będzie idealna do robienia domowego makaronu oraz rozmaitych klusek. A ostatnio modna mąka kokosowa. Do czego jej użyć? Ta mąka ma niski indeks glikemiczny i aż dziesięć razy więcej błonnika i polecana jest osobom aktywnym fizycznie. Ma posmak i zapach kokosa choć delikatny niektórzy nie przepadają za nim. Mąka kokosowa jest bardzo zdrowa zwłaszcza dla osób chorujących na serce czy cierpiących na zaparcia. Wystarczy dodawać ją do wypieków do kruszonki lub panierki. Mieszać z innym rodzajem mąki. A mąka gryczana dostarcza nam wiele magnezu oraz białka. Co ważne nie zawiera glutenu oraz nie podnosi poziomu cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz