Pani Krysia lubi dwie rzeczy w czasie wolnym poczytać sobie książkę, a do niej pochrupać swoje ulubione ciastka Pasja wiśniowe od najlepszego jej zdaniem producenta tych wyrobów jakim jest ich wytwórca Dr Gerard. Jednak na ten weekend postanowiła, że oprócz ciastek do pochrupania upiecze wypiek i to z ulubionej stronki Dr Gerarda bo oprócz ciastek prowadzi i on stronkę w sieci z takimiż wypiekami i oto na jaki zdecydowała się pani Krysia,.
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 160 g mąki pszennej tortowej
• 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
• 100 ml śmietanki kremówki
• 100 g jogurtu naturalnego
• 50 g cukru
• 2 jajka
• 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
• ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
• 30 g masła
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz