niedziela, 28 lutego 2021

Karpacz

 

                Droga zleciała w miarę spokojnie, z uwagi na to, że jechaliśmy w poniedziałek ominęły nas największe korki a drogi były praktycznie puste. Wyjechaliśmy o dziewiątej a rano a na maiejsce dotarliśmy około godziny czternastej. W drodze zjedliśmy wcześniej przygotowane ciasteczka z przepisy, który znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda - Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks, a po dotarciu na miejsce i odebraniu kluczy od mieszkania które wynajęliśmy na najbliższy tydzień udało nam się wybrać na obiad. Po całej drodze byliśmy dość głodni i spragnieni odpoczynku. Jednak po obiedzie nie wytrzymałam i musiałam udać się do kuchni aby przygotować coś niedużego do kawy. Włączyłam stronę dr Gerarda i znalazłam przepis na Trufle z gorzkiej czekolady z chrupiącymi kawałkami PryncyPałek. Szybko skoczyłam do sklepu, który znajdował się dosłownie po drugiej stronie ulicy, kupiłam potrzebne profukty i za chwile już byłam w kuchni i przygotowywałam niespodziankę dla męża.

 

Składniki

  • Wafelki PryncyPałki Classic dr Gerard
  • 175g gorzkiej czekolady
  • 200ml gęstej śmietany 36%
  • 50g masła
  • gorzkie kakao

Wykończenie:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • ulubiona posypka

Sposób przygotowania

Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w odpornej na ciepło misce. Śmietanę podgrzać w rondelku, aż się zagotuje, i przelać do miski z czekoladą. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 15 minut.

Po tym czasie do masy czekoladowej dodać masło i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka masa. Jeżeli masa ma zbyt małą temperaturę i masło się nie rozpuszcza, można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Przykryć miskę folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki. Gdy masa stanie się sztywna, dodać pokruszone wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżeczką podzielić masę na porcje, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu obtoczyć w sypkim kakao i formować kulki. Ponownie schłodzić trufle w lodówce – przez 10-15 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i odstawić, żeby przestygła. Zimne trufle zamaczać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia i posypać ulubioną posypką. Odstawić na bok, aż czekolada stężeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz