czwartek, 18 lutego 2021

pieczenie bułek

 Nasz synek Antoś chodzi do przedszkola. Ostatnio po powrocie powiedział nam, że na następny dzień musi wziąć do przedszkola fartuszek, bo będą piekli bułeczki. Niestety nie mieliśmy takiego małego  fartuszka w domu ,więc moja żona zadzwoniła do mojej mamy ,która ma maszynę do szycia i zapytała ją czy mogłaby jeszcze tego popołudnia uszyć dla Antosia fartuszek do przedszkola. Babcia bardzo się ucieszyła ,że może zrobić coś do swojego kochanego wnuczka i powiedziała nam żebyśmy przyjechali o 19:00 wieczorem to sobie go odbierzemy. Następnego dnia Antoś pomaszerował do przedszkola i założył zaraz na dzień dobry fartuszek od babci. Do domu przywiózł też trzy malutkie pieczone bułeczki na których były założone kolorowe cukiereczki. Gdy opowiadał nam jaki je robił z innymi dziećmi ,to bardzo się z tego cieszyliśmy i zajadaliśmy w tym czasie nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Antoś poprosił nas żebyśmy pojechali do babci, bo chciał jej dać jedną malutką bułeczkę za ten fartuszek. Moja mama była zachwycona wypiekami wnuczka i  poczęstowała nas muffinami z pryncytorcikiem. Przepis na nie można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:2 szklanka mąki

3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju

1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju,2 jajka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard,śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz