piątek, 26 lutego 2021

Pyszniutkie ciacho

Dzisiaj na deser przygotowałam biszkopt z zieloną masą na bazie soku, śmietankową masą, markizami z kremem śmietankowym i galaretką. Pyszniutkie ciacho w sam raz do popołudniowej kawki. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-5 jajek
-5 łyżek mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-5 łyżek cukru
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka kropel aromatu

Masa zielona
-1 l zielonego soku o smaku kiwi, jabłko, banan
-3 budynie śmietankowe

Masa śmietankowa
-400 ml śmietanki 30%
-galaretka cytrynowa
-markizy od Dr Gerarda z kremem śmietankowym opakowanie

Galaretka
-2 zielone galaretki
-2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania: biszkopt: żółtka oddzielam od białek, białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaję partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku oraz przesiane mąki i mieszam całość łyżką. Ciasto wlewam na blachę (około 25/35 cm) i piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzę. Masa zielona: szklankę soku odlewam, a resztę wlewam do rondelka i gotuję. Do odlanej szklanki soku dodaję budynie i mieszam. Na gotujący się sok wlewam mieszankę i energicznie mieszam do zgęstnienia. Gorący budyń wylewam na biszkopt i studzę. Masa śmietankowa: galaretkę cytrynową rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i odstawiam do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewam ostudzoną galaretkę. Masę wylewam na zieloną warstwę, rozkładam podłużne markizy z kremem śmietankowym, lekko je zanurzam w masie i studzę. Galaretka: żelatynę oraz galaretki rozpuszczam w litrze gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na markizy. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz