środa, 31 marca 2021

Extra galaretka

 

Czy da się zrobić galaretki bez udziału żylatyny? Oczywiście że tak, poniżej proszę Was przepis znaleziony w sieci. Moja ulubiona galaretka o smaku pomarańczowym, idealnie pasuję do słodyczy Dr Gerarda, do np. markizów czy rurek z kremem.


Składniki:
ok. 600 ml soku pomarańczowego (ja dałam z czerwonych pomarańczy)
4 płaskie łyżeczki agaru (1 łyżeczka na szklankę płynu)
2 łyżeczki ksylitolu (sok był słodzony dlatego nie dawałam więcej)

Kokosowa bita śmietana:
Stała część mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości tłuszczu) *
Ksylitol lub cukier do smaku (ok.1-2 łyżeczek)

Mleczko musi być bardzo dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce)

Sposób wykonania:

Odlewamy 1/2 szklanki soku i mieszamy w nim agar oraz ksylitol (można użyć cukru lub pominąć). Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy. Wlewamy agar i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut. Przelewamy płyn do szklanek/ salaterek lub pucharków. Zostawiamy w lodówce do stężenia. rozpuszczone składniki i mieszamy gotując ok. 30 sekund.
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy z cukrem na wysokich obrotach. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią zastygnięte galaretki.



W sam raz do kawy i jako dodatek do Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, wafelki Wafers.

Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz