środa, 31 marca 2021

Jak znalazł

 

      Od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia ciasta z mlekiem w proszku i Markizami Dr Gerarda, a teraz jest ku temu okazja na Wielkanoc i będzie jak znalazł. 

Masę którą uzyskuje się dzięki dodaniu mleka w proszku jest zdecydowanie warta wypróbowania, bardzo mleczna i słodziutka. Jeśli lubicie mleko w tubie to coś dla Was. Można ją wykorzystać również do innych wypieków. Polecam!

Spód

- markizy Dr Gerarda

-100 g masła

Masa

-130 ml mleka 

-400 g mleka w proszku 

-110 g cukru

-150 g masła

Dodatkowo

-masa krówkowa z puszki

-czekolada

-wafelki wafers

Markizy o smaku orzechowym pokruszyć wraz z masłem. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 

Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż powstanie brązowa masa przypominająca krówkę. Gotującą się masę należy mieszać jak najrzadziej. Nie przeraźmy się jak się lekko przypali. 

Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzoną masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Na rozdrobnione markizy wyłożyć masę krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Pokruszyć i rozrzucić wafelki no i polać polewą. 

Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masa się ścięła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz