środa, 31 marca 2021

Wiurki kokosowe

„Wiórki kokosowe” Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Najpierw kokos zostaje poddany suszeniu, a dopiero później ściera się i rozdrabnia jego miąższ. Główne obszary produkcji wiórków to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Dowiedzmy się, czy rzeczywiście są tak zdrowe i pożywne, jak o nich mówią .Zapraszam do zrobienia deseru z wiórkami kokosowymi jest „kokosowy deser Ala tirami su „ z wykorzystaniem biszkoptów dr Gerard. Składniki: • 100 ml śmietanki 30% • 2 żółtka • 250 g serka mascarpone lub ricotta • 60 g wiórek kokosowych • 50 g białej czekolady • 3 łyżki cukru pudru • około 120 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych • 1 szklanka czarnej kawy Przygotowanie: 1. Zaparzyć szklankę kawy, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia. 2. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, ale nie rumienić. 3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. 4. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach (niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła). Na koniec dodać ubitą śmietanę. Krótko zmiksować do połączenia składników. 5. Przygotować 4-5 pucharków. Na dnie pucharków ułożyć nasączone w kawie biszkopty. Następnie wyłożyć 2 łyżki kremu. Posypać częścią wiórków kokosowych oraz połową startej czekolady. Warstwy powtarzamy tak, aby wierzch deseru był posypany wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą. 6. Deser włożyć na 2 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz