środa, 31 marca 2021
Wiurki kokosowe
„Wiórki kokosowe”
Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Najpierw kokos zostaje poddany suszeniu, a dopiero później ściera się i rozdrabnia jego miąższ. Główne obszary produkcji wiórków to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Dowiedzmy się, czy rzeczywiście są tak zdrowe i pożywne, jak o nich mówią .Zapraszam do zrobienia deseru z wiórkami kokosowymi jest „kokosowy deser Ala tirami su „ z wykorzystaniem biszkoptów dr Gerard.
Składniki:
• 100 ml śmietanki 30%
• 2 żółtka
• 250 g serka mascarpone lub ricotta
• 60 g wiórek kokosowych
• 50 g białej czekolady
• 3 łyżki cukru pudru
• około 120 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
• 1 szklanka czarnej kawy
Przygotowanie:
1. Zaparzyć szklankę kawy, przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia.
2. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, ale nie rumienić.
3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
4. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone i mieszać mikserem na wolnych obrotach (niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła). Na koniec dodać ubitą śmietanę. Krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Przygotować 4-5 pucharków. Na dnie pucharków ułożyć nasączone w kawie biszkopty. Następnie wyłożyć 2 łyżki kremu. Posypać częścią wiórków kokosowych oraz połową startej czekolady. Warstwy powtarzamy tak, aby wierzch deseru był posypany wiórkami kokosowymi oraz startą czekoladą.
6. Deser włożyć na 2 godziny do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz