wtorek, 30 marca 2021

Smak białej czekolady


Biała czekolada na wierzchu wielkanocnej baby nie stanowi już zagadki. Mała Zuza kocha smak białej czekolady a jeszcze nie tak dawno nie wiedziała jak powstaje tak przez nią lubiana słodycz. Odkryła to dzięki siostrze ciotecznej. Marta zna się na rzeczy i opowiada dość ciekawie. I tym razem wyjaśniła jak produkuje się białą czekoladę. Powstaje z masła kakaowego, które stopniowo się rozpuszcza. Podczas tego procesu w odpowiednim momencie dodaje się do tłuszczu sproszkowane mleko oraz cukier. Tak powstaje ta delikatna w smaku słodycz. Zuza lubi białą czekoladę samą w sobie oraz z dodatkami – orzeszkami, migdałami. Ale najbardziej lubi połączenie białej czekolady ze słodyczami herbatnikami, biszkoptami i tak dalej. Natomiast Pryncypałki Kokosowe Dr Gerard – to dla małej Zuzy idealne połączenie smaków. Kokosu, kruchy wafelek oraz biała czekolada to po prostu doskonały smak. Mniam! Na samo wspomnienie ślinka leci. Babcine Ciasta i ciasteczka dekorowane białą czekoladą to także wspaniała rzecz. Smakowicie zapowiada się świąteczny czas. U dziadków jak zwykle słodyczy nie zabraknie na święta. Jedynie czego żal małej dziewczynce, że Marta i Ola nie przyjadą do dziadków na te święta. Wielka szkoda. Jednak Zuza sobie radzi. Jest wiosna – coraz cieplej. Dziewczynka po słodkim deserze biegnie na podwórze na nowo odkrywać wiejski, jakże ciekawy świat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz