środa, 24 marca 2021

Czy można przygotować galaretkę bez żelatyny?

Czy można przygotować galaretkę bez żelatyny? Żelatynę produkuje się z kolagenu, który znajduje się w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Od kilku lat tj, od czsu choroby szalonych krów -to całkowicie została wyeliminowana żelatyna wołowa. Pomimo tego żelatyna bardzo często jest pomijana przez konsumentów z różnych przyczyn. Na rynku można kupoć zamiennik żelatyny -Agar, który jest uzyskiwany z glonów występujących u wybrzeży Japonii. Agar jest bardzo ceniony za wiele pozytywnych cech dla naszego organizmu: ma zerową wartość energetyczną, dużą zawartość witamin, minerałów i białka. Agar ma doskonałe właściwości żelujące i przede wszystkim zastyga się w temperaturze pokojowej, więc wyrobów nie trzeba chłodzić w lodówce. Agar użyty w produktach kryje się pod symbolem E406. Uwaga, pod symbolem E407 kryje się substancja żelująca o nazwie karagen, który raczej należy unikać gdyż jest to substancja szkodliwa dla naszego zdrowia. Poniżej podaję przepis na galaretkę owocową bez żelatyny. Potrzebne składniki: 0,5 kg winogrona białego 4 mandarynki 700 ml wody 3 łyżeczki agaru oraz op. RYNCYPAŁKI KOKOSOWE -Dr Gerrda Winogrona należy oczyścić, umyć, mandarynki obrać. Owoce zalewamy wodą (kilka centymetrów ponad owoce) i zagotowujemy. Gotujemy je przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Po przestudzeniu owoce przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru. Ponownie całość zagotwujemy i dodajemy Agar ( 1 łyżeczka na 250 ml wywaru) i dokładnie mieszamy. Galaretka gotowa. Rozlewany do pucharków i w. Po przestudzeniu dekorujemy pokruszonymi wafelkami RYNCYPAŁKAMI KOKOSOSOWYMI -Dr Gerarda. Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz