środa, 24 marca 2021
Czy można przygotować galaretkę bez żelatyny?
Czy można przygotować galaretkę bez żelatyny?
Żelatynę produkuje się z kolagenu, który znajduje się w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Od kilku lat tj, od czsu choroby szalonych krów -to całkowicie została wyeliminowana żelatyna wołowa. Pomimo tego żelatyna bardzo często jest pomijana przez konsumentów z różnych przyczyn.
Na rynku można kupoć zamiennik żelatyny -Agar, który jest uzyskiwany z glonów występujących u wybrzeży Japonii.
Agar jest bardzo ceniony za wiele pozytywnych cech dla naszego organizmu:
ma zerową wartość energetyczną,
dużą zawartość witamin, minerałów i białka.
Agar ma doskonałe właściwości żelujące i przede wszystkim zastyga się w temperaturze pokojowej, więc wyrobów nie trzeba chłodzić w lodówce.
Agar użyty w produktach kryje się pod symbolem E406.
Uwaga, pod symbolem E407 kryje się substancja żelująca o nazwie karagen, który raczej należy unikać gdyż jest to substancja szkodliwa dla naszego zdrowia.
Poniżej podaję przepis na galaretkę owocową bez żelatyny.
Potrzebne składniki:
0,5 kg winogrona białego
4 mandarynki
700 ml wody
3 łyżeczki agaru
oraz op. RYNCYPAŁKI KOKOSOWE -Dr Gerrda
Winogrona należy oczyścić, umyć, mandarynki obrać.
Owoce zalewamy wodą (kilka centymetrów ponad owoce) i zagotowujemy. Gotujemy je przez ok. 15 minut na wolnym ogniu.
Po przestudzeniu owoce przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru.
Ponownie całość zagotwujemy i dodajemy Agar ( 1 łyżeczka na 250 ml wywaru) i dokładnie mieszamy.
Galaretka gotowa.
Rozlewany do pucharków i w.
Po przestudzeniu dekorujemy pokruszonymi wafelkami RYNCYPAŁKAMI KOKOSOSOWYMI -Dr Gerarda.
Smacznego...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz