piątek, 19 marca 2021

Jak zacząć dzień?

Jak zacząć dzień?

Huśtawka pogodowa ma wpływ na nasze samopoczucie. Do tego bardzo ograniczony kontakt z bliskimi i wpadamy w spiralę niechęci rozdrażnienia i zmęczenia. Z utęsknieniem wyczekujemy powrotu do normalności. Staramy się kreatywnie pracować zdalnie, wymyślać „świat przygód” dla dzieci. Zachęcać do udziału w konkursach. Ciekawą propozycję znalazłam na Facebooku https://www.facebook.com/drGerardPL/, zamierzam się temu bliżej przyjrzeć. Jednego jestem pewna już teraz, słodycze od Dr Gerarda nie mają sobie równych. Wysoka jakość, przystępna cena i niesamowita różnorodność smaków, kształtów, po prostu - zwala z nóg. Uwielbiam chrupać Pryncypałki Black&White i rurki z kremem. Każdy kto tylko zechce znajdzie coś smacznego dla siebie. Warto zacząć dzień od niewielkiej słodkiej przekąski od Dr Gerarda. Wczoraj usłyszałam w telewizyjnej trójce, że od kilku dni działa tak zwany „serdeczny telefon”. Osoby potrzebujące kontaktu,  rozmowy, zrozumienia mogą zadzwonić  i spokojnie porozmawiać. Pomysłodawcy zapewniają, że każdy z rozmówców spotka się z życzliwością i wyrozumiałością ze strony pracujących tam osób.  Innym pomysłem na  odreagowanie stresu jest przytulanie się do owiec. Coś w tym jest. Zwierzęta mają ten wewnętrzny spokój, stabilizacje emocjonalną, której niestety nam ostatnio brakuje. Jednak najłatwiej na szybko sięgnąć nam po doskonałe słodycze od Dr Gerarda i poprawić sobie nastrój. Na stronie http://drgerard.eu/przepisy znalazłam świetny przepis Madame Edith na Mus bananowo-orzechowy. Deser smakuje wybornie, zawarte w nim składniki skutecznie doładowują w najprzyjemniejszy sposób energie.  Przepis zamieszczam poniżej.


Mus bananowo – orzechowy.

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

Masa:

·         2 banany

·         50 g masła orzechowego

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         szczypta mielonej gałki muszkatołowej

·         szczypta mielonych goździków

·         4 rurki waflowe z kremem orzechowym dr Gerard

Do dekoracji:

·         1/2 banana

·         2 łyżki bitej śmietany

·         1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków arachidowych

·         4 rurki waflowe z kremem orzechowym


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Banany kroimy w plasterki. Chowamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamrożone plasterki bananów miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Na dno każdego z pucharków wsypujemy pokruszone 2 rurki, które stworzą chrupiącą bazę.

Na wierzch wykładamy mus bananowo-orzechowy. Deser dekorujemy: bitą śmietaną, kawałkami orzechów arachidowych, plasterkami świeżego banana oraz dwiema rurkami waflowymi z kremem orzechowym. Podajemy niezwłocznie.

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz