To ciasto powstało pod wpływem impulsu, wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami z kremem z mleczną czekoladą Dr Gerarda. Pycha!!!
Składniki na biszkopt
-7 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-2 pełne łyżki kakao
Na masę śmietankową
-500 ml śmietany kremówki 36%
-2 op. galaretki cytrynowej
-1 op. galaretki truskawkowej
-20 dkg wafelków Wafers Dr Gerarda
-1 opakowanie Markiz Dr Gerarda
-3 łyżki cukru pudru
-3/4 szklanki likieru Malibu
Polewa
-1/2 kostki masła
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-3-4 łyżki mleka
Dekoracja
-kandyzowane owoce pokrojone w kostkę
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i łączę z masą jajeczną mieszając łopatką. Gotowe przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 30-35 minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty.
Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję Malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką. Wafelki drobno kroję w kostkę, wrzucam do masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam wg przepisu, studzę i maczam błyskawicznie markizy i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki.
Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję "esy floresy" wierzch ciasta. Całość posypuję owocami kandyzowanymi bardziej rozdrobnionymi i ponownie chowam ciasto do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz