czwartek, 25 marca 2021

Ciasto raz dwa trzy

 

     To ciasto powstało pod wpływem impulsu, wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami z kremem z mleczną czekoladą Dr Gerarda. Pycha!!!

Składniki na biszkopt

-7 jajek

-3/4 szklanki cukru

-3 łyżki mąki pszennej

-2 pełne łyżki kakao

Na masę śmietankową

-500 ml śmietany kremówki 36%

-2 op. galaretki cytrynowej

-1 op. galaretki truskawkowej

-20 dkg wafelków Wafers Dr Gerarda

-1 opakowanie Markiz Dr Gerarda

-3 łyżki cukru pudru

-3/4 szklanki  likieru Malibu

Polewa

-1/2 kostki masła

-1/2 szklanki cukru

-2 łyżki kakao

-3-4 łyżki mleka

Dekoracja

-kandyzowane owoce pokrojone w kostkę

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę przesiewam z kakao i łączę z masą jajeczną mieszając łopatką. Gotowe przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 30-35 minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. 

Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję Malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką. Wafelki drobno kroję w kostkę, wrzucam do masy, wymieszam i połowę masy wykładam na spodzie biszkoptowym. Galaretkę truskawkową rozpuszczam wg przepisu, studzę i maczam błyskawicznie markizy i układam na masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. 

Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję "esy floresy" wierzch ciasta. Całość posypuję owocami kandyzowanymi bardziej rozdrobnionymi i ponownie chowam ciasto do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz