Czy wiecie, że Wiórki
kokosowe otrzymuje się z wysuszonego (max. 3% wilgotności) miąższu
dojrzałego kokosa, czyli białej i mięsistej masy znajdującej się
pod twardą skorupą orzecha.
Produkcja wiórek kokosowych ma
kilka etapów. Na początku miąższ orzecha kokosowego po
wyciągnięciu ze skorupy zostaje dokładnie wyczyszczony. W kolejnym
kroku wrzucany jest do gorącej wody i poddany procesowi
blanszowania. Ten proces ma na celu ograniczenie liczby
mikroorganizmów do bezpiecznego poziomu nadającego się do spożycia
przez ludzi. Po blanszowaniu w specjalnej maszynie dokonuje się
cięcia miąższu kokosowego na żądany rozmiar. W ten sposób
powstałe wiórki kokosowe są suszone gorącym powietrzem do
maksymalnej wilgotności 3% i schładzane. W końcowym etapie wiórki
kokosowe są przesiewanie i sortowanie wg wielkości. Posortowany w
ten sposób produkt jest pakowany i przygotowywany na eksport.
Na półkach sklepowych zazwyczaj możemy spotkać się z jednym rodzajem wiórek kokosowych — drobno zmielonych, które służą nam zazwyczaj do posypywania ciast, deserów czy ciasteczek. W rzeczywistości z wysuszonego miąższu kokosa wytwarzany jest nie jeden, ale kilka produktów. Wśród nich są wiórki i płatki o różnych rozmiarach i zawartości tłuszczu. Tak jak więcie także, takie wiórki są wykorzystywane w słodyczach Dr Gerarda. Ja np. lubię sobie maczać z nich markizy czy rurki z kremem. A moja żona np. Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, wafelki Wafers. Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz