środa, 31 marca 2021

Ciekawostka

 

Czy wiecie, że Wiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego (max. 3% wilgotności) miąższu dojrzałego kokosa, czyli białej i mięsistej masy znajdującej się pod twardą skorupą orzecha.

Produkcja wiórek kokosowych ma kilka etapów. Na początku miąższ orzecha kokosowego po wyciągnięciu ze skorupy zostaje dokładnie wyczyszczony. W kolejnym kroku wrzucany jest do gorącej wody i poddany procesowi blanszowania. Ten proces ma na celu ograniczenie liczby mikroorganizmów do bezpiecznego poziomu nadającego się do spożycia przez ludzi. Po blanszowaniu w specjalnej maszynie dokonuje się cięcia miąższu kokosowego na żądany rozmiar. W ten sposób powstałe wiórki kokosowe są suszone gorącym powietrzem do maksymalnej wilgotności 3% i schładzane. W końcowym etapie wiórki kokosowe są przesiewanie i sortowanie wg wielkości. Posortowany w ten sposób produkt jest pakowany i przygotowywany na eksport.

Na półkach sklepowych zazwyczaj możemy spotkać się z jednym rodzajem wiórek kokosowych — drobno zmielonych, które służą nam zazwyczaj do posypywania ciast, deserów czy ciasteczek. W rzeczywistości z wysuszonego miąższu kokosa wytwarzany jest nie jeden, ale kilka produktów. Wśród nich są wiórki i płatki o różnych rozmiarach i zawartości tłuszczu. Tak jak więcie także, takie wiórki są wykorzystywane w słodyczach Dr Gerarda. Ja np. lubię sobie maczać z nich markizy czy rurki z kremem. A moja żona np. Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, wafelki Wafers. Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz