środa, 31 marca 2021

Nareszcie wiosna

 

Nareszcie po długich mrozach , wietrznych dniach i ulewnych deszczach nastał ciepły dzień, ale ciepły naprawdę, ponieważ temperatura wyniosła około 20C0.  To naprawdę cudowne uczucie kiedy można wyjść na zewnątrz bez zbędnego ubierania i opatulania się w ciepłe ubrania. Postanowiliśmy z mężem wybrać się na długi spacer, jednak wcześniej przygotowaliśmy pyszne przekąski, które postanowiliśmy zabrać ze sobą na wypadek głodu. Przepis znaleźliśmy na stronie internetowej dr Gerarda. Przez cały spacer cudownie świeciło słońce a kiedy dotarliśmy nad Wisłę, znaleźliśmy odpowiednie miejsce aby usiąść na brzegu wody i w spokoju zjeść wcześniej przygotowane ciasteczka.

Kruche ciastka z drażami Maltikeks

Składniki

  • 300 g draży Maltikeks Czekolada Gorzka albo Mleczna dr Gerard
  • 175 g masła roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g drobnego cukru brązowego
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól. W oddzielnym naczyniu, za pomocą miksera, wymieszać masło i oba cukry na gładką masę (3-4 min), dodać ekstrakt, całe jajko i żółtko, a następnie wszystko ubić do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki. Gdy wszystko będzie dokładnie zmiksowane, dodać draże Maltikeks Czekolada dr Gerard i delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Za pomocą łyżki do lodów wykładać ciasto na papier do pieczenia, zachowując duże odstępy między porcjami.

Piec 15-17 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ciastka będą jeszcze zbyt miękkie i mogą się łamać, dlatego należy odczekać kilka minut, żeby lekko przestygły i dopiero wtedy przełożyć je na czysty pergamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz