środa, 31 marca 2021

Dzień kobiet

 

Marzec to dla nas szczególny miesiąc, ponieważ właśnie tego miesiąca obchodzimy więcej świąt niż w pozostałe miesiące roku, a rozpoczyna się dniem kobiet. 8 marca poranek rozpoczął się kolorowym i smacznym śniadaniem do łóżka z bukietem kwiatów w wazonie.  Następnie, wybraliśmy się z mężem na romantyczny spacer w miejsca, które oboje bardzo lubimy i są dla nas sentymentalne takie jak na przykład Nadwiślański Park Krajobrazowy. Po powrocie mąż zrobił kawę i zaserwował moje ulubione ciasto, na które przepis znalazł na stronie dr Gerarda.

Puszysty sernik z ricottą

Składniki

  • 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
  • 100g roztopionego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400g ricotty
  • 150g cukru
  • 200g śmietanki 30% – do ubicia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 płatki żelatyny (6g)
  • Owoce sezonowe do dekoracji
  • Świeża mięta
  • Forma (20×20)

Sposób przygotowania

Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.

W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.

Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.

Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz