Marzec to dla nas szczególny miesiąc, ponieważ właśnie
tego miesiąca obchodzimy więcej świąt niż w pozostałe miesiące roku, a rozpoczyna
się dniem kobiet. 8 marca poranek rozpoczął się kolorowym i smacznym śniadaniem
do łóżka z bukietem kwiatów w wazonie.
Następnie, wybraliśmy się z mężem na romantyczny spacer w miejsca, które
oboje bardzo lubimy i są dla nas sentymentalne takie jak na przykład Nadwiślański
Park Krajobrazowy. Po powrocie mąż zrobił kawę i zaserwował moje ulubione
ciasto, na które przepis znalazł na stronie dr Gerarda.
Puszysty
sernik z ricottą
Składniki
- 200g ciasteczek Dr Gerard Christmas Bauble
- 100g roztopionego masła
- 2 łyżki miodu
- 400g ricotty
- 150g cukru
- 200g śmietanki 30% – do ubicia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 płatki żelatyny (6g)
- Owoce sezonowe do dekoracji
- Świeża mięta
- Forma (20×20)
Sposób przygotowania
Wymieszać trzepaczką ricottę oraz ekstrakt waniliowy, następnie w osobnej misce ubić na sztywno śmietankę i dodać do uprzednio przygotowanej masy. Odstawić w temperaturze pokojowej.
W osobnym pojemniku zblendować ciasteczka Christmas Bauble na „pył”. Następnie dodać do nich miód, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Uzyskaną masę przełożyć na spód oraz brzegi foremki.
Do małej miseczki z zimną wodą włożyć płatki żelatyny i zaczekać, aż zmiękną. Następnie w rondelku umieścić żelatynę oraz 4 łyżeczki kremu z ricotty – trzymać na ogniu i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Uzyskaną masę dodać do poprzednio przygotowanego kremu z ricotty, dokładnie wymieszać i przelać do formy.
Tak przygotowany sernik odstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin. Przed podaniem udekorować sezonowanymi owocami oraz listkami świeżej mięty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz