poniedziałek, 22 marca 2021

Słodka przygoda.

Słodka przygoda.

Zostałam poproszona przez koleżankę o przygotowanie ciasta na urodziny jej przyjaciela. Dopytałam o gusty kulinarne jubilata i już wiedziałam co przygotuję. Sięgnęłam do zasobów propozycji przygotowania deserów bez pieczenia na bazie słodyczy od Dr Gerarda. To był strzał w dziesiątkę. Ciekawe, nietuzinkowe propozycje na każdą okazję znajdziecie na stronie  http://drgerard.eu/przepisy. Ja tym razem przygotowałam placek budyniowy na markizach mafijnych od Dr Gerarda z musem jabłkowy. Jubilat na widok całej blachy pachnącego ciasta podskoczył z radości jak dziecko. Jego córka śmiejąc się opowiadała – „Tata był zachwycony. Zastanawiał się, czy w ogóle nas poczęstować”. Powiedział, że dokładnie tak smakowało ciasto z jego dzieciństwa, rozpływał się przy każdym kęsie. Bardzo miło było tego słuchać. Tak niewiele trzeba wysiłku, aby komuś sprawić radość. Kolejna osoba dołączyła do fanów słodyczy od Dr Gerarda. Pyszne chrupiące rurki z kremem, czy moje ulubione Pryncypałki Black&White są wyjątkowe. Mogą zarówno służyć jako dekoracja  deserów jak i super baza. Podaje przepis  na placek budyniowy z musem jabłkowym.

Placek budyniowy na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.

Składniki:

  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5l mleka + 2 łyżki cukru do ugotowania budyniu
  • ½ opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy


Sposób przygotowania:

W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód (to stworzy syrop do nasączenia markiz). W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu. Fajnie jest jeszcze na to pokruszyć kilka markiz lub wafli Wafers. 

Smacznego

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz