Słodka przygoda.
Zostałam poproszona przez koleżankę o
przygotowanie ciasta na urodziny jej przyjaciela. Dopytałam o gusty kulinarne
jubilata i już wiedziałam co przygotuję. Sięgnęłam do zasobów propozycji
przygotowania deserów bez pieczenia na bazie słodyczy od Dr Gerarda. To był
strzał w dziesiątkę. Ciekawe, nietuzinkowe propozycje na każdą okazję znajdziecie
na stronie http://drgerard.eu/przepisy.
Ja tym razem przygotowałam placek budyniowy na markizach mafijnych od Dr
Gerarda z musem jabłkowy. Jubilat na widok całej blachy pachnącego ciasta
podskoczył z radości jak dziecko. Jego córka śmiejąc się opowiadała – „Tata był
zachwycony. Zastanawiał się, czy w ogóle nas poczęstować”. Powiedział, że
dokładnie tak smakowało ciasto z jego dzieciństwa, rozpływał się przy każdym
kęsie. Bardzo miło było tego słuchać. Tak niewiele trzeba wysiłku, aby komuś
sprawić radość. Kolejna osoba dołączyła do fanów słodyczy od Dr Gerarda. Pyszne
chrupiące rurki z kremem, czy moje ulubione Pryncypałki
Black&White są wyjątkowe. Mogą zarówno służyć jako dekoracja deserów jak i super baza. Podaje przepis na placek budyniowy z musem jabłkowym.
Placek budyniowy na
Markizach Mafijnych z musem jabłkowym.
Składniki:
- Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
- 3 łyżki cukru lub miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5l mleka + 2 łyżki cukru do ugotowania budyniu
- ½ opakowania żelatyny spożywczej
- mus lub dżem jabłkowy
Sposób
przygotowania:
W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier lub miód (to stworzy syrop do nasączenia markiz). W osobnym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie dodajemy budyń i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) układamy markizy, nasączamy je przygotowanym syropem i zalewamy masą budyniową. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 h. (aż masa budyniowa się zetnie). Przed podaniem smarujemy całość cienką warstwą musu lub dżemu. Fajnie jest jeszcze na to pokruszyć kilka markiz lub wafli Wafers.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz