niedziela, 28 marca 2021

Tylko w takie Święta

 

       Przepyszny Wielkanocny mazurek kajmakowy jemy tylko w Święta Wielkanocne z przeróżnymi dodatkami od Dr Gerarda. Wczoraj mnie naszło zrobienie takiego cuda na dzisiaj na Niedzielę Palmową słodki mazurek na kruchym spodzie. Przepis jest naprawdę prosty, pieczenie szybkie, a dekoracja - ulubionymi bakaliami i słodkościami Dr Gerarda - to sama przyjemność. Polecam do wypróbowania, a czasu do Świąt już jest mało!

Kruche ciasto

-35 dkg mąki pszennej 

-5 dkg cukru pudru

-20 dkg masła

-2 żółtka

- 1 łyżka gęstej śmietany 

Masa kajmakowa

-1 puszka gotowej masy kajmakowej 

Dekoracja

-bakalie

-rurki z kremem Dr Gerarda

-wiórki kokosowe

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać, masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i przełożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stopni C prze 30 minut na jasno-złoty kolor. Przestudzić. 

Masę kajmakową rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować ciasto. Kajmak udekorować w około pociętymi na 0,5 cm rurkami z kremem, skórką pomarańczową, można zrobić bazie, kwiatki posypać wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz