Dopiero co obchodziliśmy święta Bożego Narodzenia, karnawał tak szybko minął, a tu zaraz święta wielkanocne. Są to najważniejsze święta w roku kościelnym. Przez 40 dni postu przygotowujemy się do nich duchowo, emocjonalnie i oczywiście przygotowując różne smakołyki.
Na wielkanocnym stole oprócz jaj, żurku i swojskiej kiełbasy nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju ciast i słodyczy. Najpopularniejszymi ciastami wielkanocnymi są babki piaskowe, cytrynowe, bakaliowe, mazurki, keksy i serniki.Ja ze swojego dzieciństwa dokładnie pamiętam smak baby drożdżowej z kakao, na którą się czekało cały post oraz baranka z cukru ustrojonego piękną czerwoną kokardą i dzwoneczkiem.
Dzieciom największą radość sprawiają wielkanocne figurki czekoladowe, baranki, zajączki, kurczaczki, duże jaja czekoladowe oraz jajeczka zawinięte w kolorowe opakowania.
Przed świętami wielkanocnymi, jak również świętami Bożego Narodzenia dwukrotnie wzrasta sprzedaż produktów potrzebnych do wypieku ciast. Gospodynie, które nie mają czasu, żeby piec ciasta mogą zakupić pyszne ciastka z zakładów cukierniczych Dr Gerarda.
Doszłam do wniosku, że ja tak zrobię i kupię markizy Duo czyli herbatniki kakaowe przekładane pysznym kremem o smaku śmietankowym i czekoladowym, oraz wafelki Pryncypałki Black&White nowość Dr Gerarda.
Wnuczek chciał, żeby mu kupić rurki z kremem od Dr Gerarda, obym tylko o nich nie zapomniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz