Babka cytrynowa z majonezem to mój przepis najlepszy jaki mam na Wielkanoc i zawsze musi być, gdyż jest ona wilgotna i urozmaica moje potrawy Wielkanocne. Przy tym jest bardzo puszysta i pachnąca, a kiedy piekę ją przed Świętami to ciasto i jego aromat unosi się w moim mieszkaniu jeszcze długo po upieczeniu. Nawet sąsiedzi mówią ale u pani Małgosiu pięknie pachnie😄.
Składniki
-4 łyżki majonezu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1 cytryna
-4 jajka
-3/4 szklanki cukru
Lukier
-200 g cukru pudru
-1/2 szt cytryny
-3 łyżki wrzącej wody
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, żółtka oddzielam od białek. Cytrynę myję, sparzam i ocieram o tarkę skórkę.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i ubijam na najwyższych obrotach przez kilka minut. Dodaję żółtka i skórkę z cytryny. Miksuję. Łączę masę jajeczną z mąkami, mieszam delikatnie łyżką drewnianą. Następnie dodaję majonez, sok z połowy cytryny i mieszam delikatnie łyżką.
Formę do babki smaruję masłem, bułką tartą. Ciasto przekładam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekę ok. 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam 2-3 minutki w formie, następnie odwracam formę do góry dnem i pozostawiam do odparowania. Przygotowuję lukier, sok z połowy cytryny, cukier puder i kapkę wrzącej wody, to wszystko ucieram . Gotowym lukrem polewam gorącą babkę. Ale nie myślcie sobie że na takie słodkie Święta, bo takie są te Wielkanocne mam tylko babkę. Nigdy nie zapominam o innych łakociach uwielbianych przeze mnie Rurkach z kremem Dr Gerarda, wspaniałych wafelkach Wafers i nowych Pryncypałkach Black-White. Każda ilość słodyczy w naszym domku znika w mgnieniu oka. Jesteśmy po prostu łasuchami 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz