Ciasto
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1/3 szklanki oleju
-pół szklanki letniej przegotowanej wody
-2 szklanki mąki orkiszowej do wypieków
-4 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1/3 szklanki oleju
-pół szklanki letniej przegotowanej wody
-2 szklanki mąki orkiszowej do wypieków
-4 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
-1,5 kostki masła
-1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
-1 gorzka czekolada
-1,5 kostki masła
-1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
-1 gorzka czekolada
Polewa
-12 dag gorzkiej czekolady
-120 ml śmietanki kremówki 30%
-wiórki kokosowe 2 łyżki
-12 dag gorzkiej czekolady
-120 ml śmietanki kremówki 30%
-wiórki kokosowe 2 łyżki
Dodatkowo
-markizy z kremem waniliowym od Dr Gerarda 3/4 opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodaję cukier i wlewam żółtka roztrzepane z przegotowaną letnią wodą, a następnie wlewam olej. Powstałą masę mieszam z mąką orkiszową, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę i przecinam na 2 części. Krem: gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i zostawiam do przestygnięcia. Masło ucieram na puch i ucierając dodaję porcjami kajmak i wystudzoną czekoladę. Polewa: śmietanę kremówkę przelewam do garnka, doprowadzam do wrzenia i zestawiam z palnika. Do gorącej śmietanki dodaję połamaną czekoladę, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Złożenie: na połowę ciasta wykładam krem, zanurzam w nim markizy (pokrojone na kawałki) i nakładam drugie ciasto, które dekoruję polewą oraz obsypuję wiórkami kokosowymi i gotowe, wystarczy jeszcze schłodzić przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
-markizy z kremem waniliowym od Dr Gerarda 3/4 opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodaję cukier i wlewam żółtka roztrzepane z przegotowaną letnią wodą, a następnie wlewam olej. Powstałą masę mieszam z mąką orkiszową, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzę i przecinam na 2 części. Krem: gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i zostawiam do przestygnięcia. Masło ucieram na puch i ucierając dodaję porcjami kajmak i wystudzoną czekoladę. Polewa: śmietanę kremówkę przelewam do garnka, doprowadzam do wrzenia i zestawiam z palnika. Do gorącej śmietanki dodaję połamaną czekoladę, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Złożenie: na połowę ciasta wykładam krem, zanurzam w nim markizy (pokrojone na kawałki) i nakładam drugie ciasto, które dekoruję polewą oraz obsypuję wiórkami kokosowymi i gotowe, wystarczy jeszcze schłodzić przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz