Jak dobrze wiecie, moją ulubiona czekoladą jest czekolada biała. Poprostu uwielbiam ją zajadać. I tak sobie przy kawie i słodyczach Dr Gerarda markizach i rurkach z kremem, postanowiłem zapoznać się z tematem. Oto co znalazłem w sieci, powiem wam, że nie spodziewałem się takich informacji.
Kluczem do wyprodukowania wyśmienitej białej czekolady jest niespieszne, stopniowe rozpuszczanie masła kakaowego. Na właściwym etapie tego procesu do tłuszczu dodaje się zaś sproszkowane mleko, cukier oraz - w zależności od pożądanego smaku - dowolne dodatki, np. orzechy bądź suszone owoce. Niektórzy producenci decydują się również na aromatyczny składnik w postaci cynamonu lub imbiru, dzięki któremu biała czekolada zyskuje nieco bardziej wyrazisty smak. Jak już zostało wspomniane biała czekolada jest pozbawiona miazgi kakaowej. Składają się na nią za to: tłuszcz kakaowy (masło kakaowe), cukier, mleko i ewentualnie dodatki smakowe. Produkty z wyższej półki zawierają około 33% masła kakaowego, z którego uprzednio wytrąca się proszek kakaowy - to on w przypadku czekolad deserowych i mlecznych nadaje im brązowy kolor. Oczywiście im więcej tłuszczu, tym lepiej. Tak jak widać biała czekolada to jest biała czekolada, uwielbiam ją na równo z Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, wafelki Wafers. Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz