Biszkopt
-7 jajek
-1 szklanka mąki
-łyżka proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao
-2 kostki margaryny
-2 szklanki cukru
-1 szklanka mleka
-4 szklanki mleka w proszku
-2 łyżki kakao
-400 g orzechów włoskich
-2 tabliczki mlecznej czekolady
-2 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania: białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, a następnie po jednym żółtku. W osobnej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaję do ubitej masy i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i piekę około 35 minut w 180 stopniach. Margarynę, mleko, cukier i kakao gotuję, zdejmuję z palnika i dodaję mleko w proszku. Połowę orzechów mielę i dodaję do masy. Biszkopt przecinam na dwa blaty. Na pierwszą część wykładam połowę masy, rozkładam pokrojone na małe kawałki Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard i wykładam resztę masy, przykrywam drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuszczam ze śmietanką i wylewam na biszkopt. Wierzch dekoruję resztą orzechów (siekam) i pokruszonymi wafelkami. Schładzam i deserek gotowy. Najpyszniejsze z wafelkami od Dr Gerarda i w towarzystwie kawy lub herbaty. Wypróbujcie jak najszybciej. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz