czwartek, 25 marca 2021

Snikers słodka niespodzianka.

Snikers słodka niespodzianka.

Za chwilę święta wielkanocne, niestety kolejny raz w dobie pandemii. Optymizm zaczyna nam szwankować. Koniecznie musimy zadbać o poprawę nastroju. Najprzyjemniejszą formą wydzielania hormonu szczęścia są słodycze. Potrzebujemy czegoś wyjątkowego. Pyszne rurki z kremem, wafelki Wafers od Dr Gerarda spełnią nasze oczekiwania. Słodycze od Dr Gerarda są smaczne, świeże i w dostępnej cenie. Ponad to możemy je wykorzystać do przygotowania innych deserów bez pieczenia. Dzisiaj chciałam wam zaproponować przepis na snikersa z markizami od Dr Gerarda. Snikers na markizach to chyba pierwsze z ciast, które miało odtworzyć smak znanych batoników. U mnie pieczony od bardzo dawna w formie kruchego ciasta przełożonego masą budyniową, kajmakiem i orzechami. Snikers na markizach od Dr Gerarda bardzo przypomina mój pierwowzór, a pracy przy nim naprawdę niewiele, właściwie sprowadza się ona do ugotowania budyniu i złożeniu warstw. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i zdecydowanie mniej słodkie niż oryginał.

Składniki:

masa:

    1 litr mleka

    1 szklanka mąki pszennej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 budyń waniliowy bez cukru

    1 jajko

    1/2 szklanki cukru

    1 cukier wanilinowy

    220 g masła

 

ponadto:

    1 puszka masy kajmakowej

    Markizy śmietankowe od Dr Gerarda

    Markizy kakaowe od Dr Gerarda

    1 szklanka orzechów włoskich


Sposób wykonania:

Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Mleko z masłem zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych markiz. Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę śmietankowych markiz, a na nich drugą część masy budyniowej i markizy kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.

Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie (będzie się łatwiej rozsmarowywać). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić. Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. 

Smacznego.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz