Snikers słodka niespodzianka.
Za chwilę święta wielkanocne, niestety
kolejny raz w dobie pandemii. Optymizm zaczyna nam szwankować. Koniecznie
musimy zadbać o poprawę nastroju. Najprzyjemniejszą formą wydzielania hormonu
szczęścia są słodycze. Potrzebujemy czegoś wyjątkowego. Pyszne rurki z kremem,
wafelki Wafers od Dr Gerarda spełnią nasze oczekiwania. Słodycze od Dr Gerarda
są smaczne, świeże i w dostępnej cenie. Ponad to możemy je wykorzystać do
przygotowania innych deserów bez pieczenia. Dzisiaj chciałam wam zaproponować przepis
na snikersa z markizami od Dr Gerarda. Snikers na markizach to chyba pierwsze z
ciast, które miało odtworzyć smak znanych batoników. U mnie pieczony od bardzo
dawna w formie kruchego ciasta przełożonego masą budyniową, kajmakiem i
orzechami. Snikers na markizach od Dr Gerarda bardzo przypomina mój pierwowzór,
a pracy przy nim naprawdę niewiele, właściwie sprowadza się ona do ugotowania
budyniu i złożeniu warstw. Ciasto jest pyszne, mięciutkie i zdecydowanie mniej słodkie
niż oryginał.
Składniki:
masa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
220 g masła
ponadto:
Markizy śmietankowe od Dr Gerarda
Markizy kakaowe od Dr Gerarda
1 szklanka orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Mleko z masłem zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych markiz. Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę śmietankowych markiz, a na nich drugą część masy budyniowej i markizy kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.
Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie (będzie się łatwiej rozsmarowywać). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić. Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz