środa, 31 marca 2021

Wiosenne porządki

 

            Po wszystkich uroczystościach, które odbyły się w marcu trzeba w końcu zejść na ziemię i zająć się przygotowaniami do świąt Wielkiejnocy. Jak to w większości polskich domów przygotowania do świąt rozpoczynamy od wiosennych porządków, czyli to samo co każdego roku. Mycie okien, trzepanie dywanów, mycie podłóg, gruntowane mycie łazienek, żyrandoli, zastaw itd. Dlatego po tak wyczerpujących dwóch dniach sprzątania należy nam się chwila wytchnienia z kubkiem gorącej kawy i pysznym ciastem na talerzyku, które sama przygotowałam tuż po ogarnięciu kuchni. Przepis był prosty, znalazłam go na stronie dr Gerarda.

Tarta śmietankowa z PryncyPałkami 

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):

  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru

Zalewa śmietankowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda

Polewa czekoladowa:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz