środa, 31 marca 2021

Pyszne ciasto

 

      Ostatnio koleżanka podała mi nowy przepis, który koniecznie chciałam wypróbować z okazji imienin mojego wnuka. Ciasto idealnie sprawdziło się nam na tę okazję, a dzieci były zachwycone. Serdecznie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu ze słodyczami Dr Gerarda. 

Składniki na biszkopt

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

-1 szklanka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana 

-0,5 l śmietany 36%

- 2 łyżki cukru pudru

-1 mix do śmietany

Masa

- 1 opakowanie masła orzechowego

-1 słoik nutelli

- 4-5 łyżek mleka w proszku

-2 opakowania kolorowych draży 

- rurki z kremem Dr Gerarda

Wykonanie

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszając dodajemy do masy jajecznej i wylewamy na blachę. 

Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170-180 stopni do tzw. suchego patyka. 

Masło orzechowe i nutellę łączymy, dodajemy mleko w proszku. Kroimy drobno rurki z kremem i łączymy z masą delikatnie mieszając. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy, dodajemy mix (można to pominąć ale śmietana z mixem jest sztywniejsza). Na wystudzony biszkopt wykładamy masę na nią wykładamy bitą śmietanę. Ciasto wkładamy do lodówki a przed podaniem posypujemy kolorowymi drażami. 

Ciasto z drażami to kolorowy placek biszkoptowy z masą czekoladowo-orzechową i bitą śmietaną. Bardzo ciekawym akcentem są pokrojone rurki oraz kolorowe draże, które przełamują delikatność ciasta chrupiąc w trakcie jedzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz