Ostatnio koleżanka podała mi nowy przepis, który koniecznie chciałam wypróbować z okazji imienin mojego wnuka. Ciasto idealnie sprawdziło się nam na tę okazję, a dzieci były zachwycone. Serdecznie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu ze słodyczami Dr Gerarda.
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
-1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana
-0,5 l śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
-1 mix do śmietany
Masa
- 1 opakowanie masła orzechowego
-1 słoik nutelli
- 4-5 łyżek mleka w proszku
-2 opakowania kolorowych draży
- rurki z kremem Dr Gerarda
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszając dodajemy do masy jajecznej i wylewamy na blachę.
Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170-180 stopni do tzw. suchego patyka.
Masło orzechowe i nutellę łączymy, dodajemy mleko w proszku. Kroimy drobno rurki z kremem i łączymy z masą delikatnie mieszając. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy, dodajemy mix (można to pominąć ale śmietana z mixem jest sztywniejsza). Na wystudzony biszkopt wykładamy masę na nią wykładamy bitą śmietanę. Ciasto wkładamy do lodówki a przed podaniem posypujemy kolorowymi drażami.
Ciasto z drażami to kolorowy placek biszkoptowy z masą czekoladowo-orzechową i bitą śmietaną. Bardzo ciekawym akcentem są pokrojone rurki oraz kolorowe draże, które przełamują delikatność ciasta chrupiąc w trakcie jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz