wtorek, 30 marca 2021
Wielkanocny przysmak.
Tradycyjnie, jak Święta Wielkanocne, to na stole musi królować Babka. Najlepsza babka to właśnie babka waniliowa. Pyszna maślana o smaku wanilii no i oczywiście oblana białą czekoladą.
W tym roku na stole właśnie będzie taka babka, która dodatkowo będzie wypełniona pokruszonymi Pryncypałkami Kokosowymi-Dr Gerarda i zalanymi również białą czekoladą. To taki wymysł córki, która uwielbia Pryncypałki kokosowe od Dr Gerarda.
Potrzebne składniki:
225 g masła,
4 jajka,
1 szklanka drobnego cukru
1 laska wanili,
270 g mąki pszennej,
60 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżki proszku do pieczenia,
4 łyżki mleka.
1 opakowanie Pryncypałek kokosowych -Dr Gerarda
2 tabliczki czekolady bialej.
Uwaga. Najlepiej by wszystkie składniki miały równą temperaturę pookojową.
Sposób wykonania.
Do misce od miksera ucieramy masło z cukrem, aż do momentu powstania maślanej, puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo jajka, oraz ziarka wanilii i miksujemy aż do całkowitego połączenia w jednolitą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz mleko i wszystko szpatułką dokładnie mieszasmy do całkowitego połączenia.
Formę do pieczenia babki okrągłej, smarujemy masłem i opruszamy mąką pszenną, nadmiar wysypać.
Przelewamy do niej ciasto i wygładzamy..
Babkę pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 -50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzoną bakę wyłożyć na paterę.
Kiedy baka się studzi, przygotowujemy wafelki oraz czekoladę białą.
Wafelki należy pokruszyć na drobno.
Rozpuszczamy białą czekoladę w forącej kąpieli.
Pokruszone wafelki wsypujemy do otworu baki a następnie zalewamy białą czekoladą i delikatnie mieszamy długim patyczkiem.
Pozostałą czekoladą ozdabiamy krawędzie babki.
SMACZNEGO.....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz