wtorek, 30 marca 2021

Wielkanocny przysmak.

Tradycyjnie, jak Święta Wielkanocne, to na stole musi królować Babka. Najlepsza babka to właśnie babka waniliowa. Pyszna maślana o smaku wanilii no i oczywiście oblana białą czekoladą. W tym roku na stole właśnie będzie taka babka, która dodatkowo będzie wypełniona pokruszonymi Pryncypałkami Kokosowymi-Dr Gerarda i zalanymi również białą czekoladą. To taki wymysł córki, która uwielbia Pryncypałki kokosowe od Dr Gerarda. Potrzebne składniki: 225 g masła, 4 jajka, 1 szklanka drobnego cukru 1 laska wanili, 270 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka. 1 opakowanie Pryncypałek kokosowych -Dr Gerarda 2 tabliczki czekolady bialej. Uwaga. Najlepiej by wszystkie składniki miały równą temperaturę pookojową. Sposób wykonania. Do misce od miksera ucieramy masło z cukrem, aż do momentu powstania maślanej, puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo jajka, oraz ziarka wanilii i miksujemy aż do całkowitego połączenia w jednolitą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz mleko i wszystko szpatułką dokładnie mieszasmy do całkowitego połączenia. Formę do pieczenia babki okrągłej, smarujemy masłem i opruszamy mąką pszenną, nadmiar wysypać. Przelewamy do niej ciasto i wygładzamy.. Babkę pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 -50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzoną bakę wyłożyć na paterę. Kiedy baka się studzi, przygotowujemy wafelki oraz czekoladę białą. Wafelki należy pokruszyć na drobno. Rozpuszczamy białą czekoladę w forącej kąpieli. Pokruszone wafelki wsypujemy do otworu baki a następnie zalewamy białą czekoladą i delikatnie mieszamy długim patyczkiem. Pozostałą czekoladą ozdabiamy krawędzie babki. SMACZNEGO.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz