Ostatnim świętem hucznie obchodzonym przez naszą rodzinę w marcu są urodziny teściowej mojej córki. Jak Już pisałam w poprzednim blogu bardzo się lubimy z rodzicami zięcia dlatego obchodzimy wspólne wszystkie ważne dla nas uroczystości. Tego dnia spodziewaliśmy się również odwiedzić pozostałych dzieci teściowej córki dlatego postanowiłam pojechać do niej z samego rana i pomóc jej w przygotowaniach do popołudniowego ucztowania na miejscu. Ona zajęła się obiadem i kolacją a ja przygotowałam z mężem deser, na który przepis znalazłam na stronie dr Gerarda a było nim: Ciasto Montagna Bianca
Składniki
Spód
- 150g Pryncypałki Classic dr Gerard
- 50g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Biały Krem
- 500g serka Mascarpone
- 400 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru (ja tyle dodałam ale jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta to 2/3/4 łyżki)
- płaska łyżka przesianej mąki ziemniaczanej (dla stabilizacji kremu)
- łyżeczka ekstraktu z Wanilii
Mus Czekoladowy
- 200g Gorzkiej Czekolady
- 25g masła
- 4 szczypty chilli/pieprzu cayenne
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 białka jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- 55g Pryncypałki Classic dr Gerard
Dodatkowo
- 30g Pryncypałki Classic dr Gerard
- Starta Biała Czekolada
- 3 łyżki konfitury porzeczkowej.
Sposób przygotowania
Zblednować na pył 150g Pryncypałki Classic dr Gerard. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Zblednowane Pryncypałki wymieszać z uzyskaną masą czekoladową i wyłożyć ja na spód blachy, by zachować okrągły kształt.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając pod koniec cukier i skrobię, w drugiej misce delikatnie mieszamy mascarpone, do serka dodajemy śmietanę (rzadkie do gęstego), ekstrakt, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, pod koniec dodać chilli/pieprz cayenne. Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy ostudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie. Następnie ubijamy białka z, pod koniec dodając cukier puder. Do masy śmietankowo czekoladowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia smaków. Na koniec do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kostkę Pryncypałki Classic dr Gerard. Gotowy krem można na chwilę (10-15 min) schować do lodówki.
Na spód wykładamy część białego kremu, następnie na środek połowę
czekoladowego, wtedy dajemy owocową niespodziankę – konfiturę porzeczkową i
przykrywamy resztą czekoladowego kremu. Kończymy naszą “górę” nakładając na
całość biały krem.
Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
A przed podaniem posypać startą białą czekoladą i ułożyć w całości pozostałe
PryncyPałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz