-2 jajka
-125 g masła
-2 szklanki mąki
-1/4 szklanki cukru
-2 łyżki miodu
-niecała łyżeczka sody
-500 ml mleka
-140 g cukru
-łyżka mąki tortowej
-łyżka mąki ziemniaczanej
-250 g margaryny
-wafelki Wafers od Dr Gerard opakowanie
-rurki z kremem czekoladowym od Dr Gerard 3-4 sztuki
-400 g kajmaku
-około 50 g płatków migdałowych
-markizy z kremem śmietankowym 1/4 opakowania
-draże od Dr Gerard pół szklanki
Sposób przygotowania: mąkę przesiewam, dodaję jajka, cukier, miód, sodę i pokrojone masło. Zagniatam ciasto i dzielę na 2 równe części. Wyklejam blachy (około 30/25 cm) do pieczenia i piekę w 180 stopniach przez około 20 minut. Upieczone ciasta pozostawiam do wystudzenia. Mąki mieszam w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotuję z cukrem, dodaję rozmieszane mąki, mieszam do zagotowania, zdejmuję z ognia i dodaję pokrojoną margarynę. Całość miksuję do całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Większą część gorącej masy wykładam na pierwsze ciasto, przykrywam drugim ciastem, nakładam masę kajmakową, rozsypuję pokruszone wafelki i smaruję pozostałą masą. Na wierzchu układam rurki czekoladowe z płatkami migdałowymi, tak aby przypominały bazie, z draży i płatków migdałowych układam kwiatki, a markizy zgniatam mieszam, formuję małe jajeczka i dekoracje gotowe. Podaję po schłodzeniu. Chcecie aby Wasz mazurek lub inne ciasto było wyjątkowe? Koniecznie wykorzystajcie do przygotowania słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego oraz zdrowych radosnych Świąt Wielkanocnych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz