Wielkanoc to nie tylko czas celebracji Zmartwychwstania Chrystusa, lecz także spotkań przy rodzinnym stole. Teraz w bardzo okrojonym składzie. Ale pomimo wszystko kojarzą nam się przede wszystkim z tradycyjnym jedzeniem. Wśród potraw na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast i ciasteczek. Do najpopularniejszych słodkości wielkanocnych należy mazurek, sernik. Ja tym razem postanowiłam upiec sernik jakiego jeszcze nie było na naszym stole, tj. Samoa. Jest podobno niebiańsko pyszny i chcę wykorzystać produkty Dr Gerarda. Sernik w swojej konsystencji jest lekki, puszysty i słodki. Ciasteczka Markizy pokruszone bardzo fajnie komponują się ze smakiem sera i tworzą fajny kontrast. Sernik wybitny w smaku, nie jest mdły, nie jest ciężki, ale jego słodycz pozwalana zjedzenie tylko jednego kawałka.
Składniki na masę serową
-750 g twarogu półtłustego zmielonego
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1 szklanka jogurtu greckiego
-3 jajka
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na spód
-markizy Dr Gerarda
-2 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo
-1 puszka masy kajmakowej
-1 szklanka wiórek kokosowych, podprażonych
-30 g gorzkiej czekolady
Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę wcześniej dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zmielony twaróg przekładamy do miseczki i miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy po łyżce jogurtu oraz ekstrakt. Zmniejszamy obroty i dodajemy jajka, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy.
Dodatkowo
- 3 banany, pokrojone w plasterki i skropione cytryną
- 300 ml śmietany 36%
-1 łyżka cukru pudru
Sernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Na górę sernika poukładać plasterki banana w taki sposób by na siebie nachodziły. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wyłożyć na banany. Na górę można pokruszyć rurki z kremem Dr Gerarda. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz