czwartek, 25 marca 2021

„Naturalne zagęstniki; co to takiego i z czym to się je”

Zagęstniki, to nic innego jak naturalne substancje zagęszczające do szeroko rozumianej żywności w przemyśle spożywczym i oczywiście prywatnej kuchni. Mówiąc naturalne, to naturalnie mamy na myśli takie zagęstniki, które możemy bez obaw o swoje zdrowie używać w kuchni zmieniając konsystencję na lepką bądź to kleistą pod wpływem wody. Do takich substancji zagęszczających możemy zaliczyć: Agar-Agar, guma guar, inulina z agawy, inulina z cykorii, mąka jaglana, miłka abisyńska, skrobia i najbardziej znana żelatyna, oczywiście jest wiele jeszcze mniej znanych ale, to nie znaczy że wszystkie są bezpieczne przy dłuższym stosowaniu. Wracając do stosowania zagęstników, to oczywiście najbardziej chłonnym beneficjentem substancji zagęszczających jest przemysł spożywczy, cukierniczy i wiele innych gałęzi przemysłowych, do najbardziej znanych produktów spożywczych możemy zaliczyć: margarynę, jogurty, śmietanę, majonez, keczup, sosy kanapkowe, dżemy, konfitury, marmolady, miody sztuczne i całe mnóstwo innych produktów. Następnym w tej kolejce do szerokiej gamy zagęstników jest przemysł cukierniczy, który wykorzystuje wyżej wymienione substancje do produkcji: cukierków, galaretek, ptasiego mleczka, żelków, sorbetów, lodów, kremów do ciastek, ciast i Deserów również do wielu innych Słodkich produktów. Bardzo dobrym kandydatem i profesjonalistą w tej dziedzinie jest firma Dr Gerard. Wyroby jakie produkuje Dr Gerard nie pozostawiają żadnych złudzeń co do jakości i świeżości, a ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak utwierdza nas w przekonaniu, że dokonaliśmy właściwego wyboru, a wyborem tym może być: Pasja biszkopt z galaretką wiśniową kremem śmietankowym i czekoladą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz