środa, 24 marca 2021

Niepowtarzalny smak

Moje dzisiejsze ciasto składa się z wyjątkowych smaków, które idealnie do siebie pasują. Kakaowy biszkopt z kremem budyniowym, ciastem orzechowym i rurkami orzechowymi oraz polewą czekoladową tworzą pyszną całość. Doskonały pomysł na deser, pasuje na każdą okazję, nawet na nadchodzące Święta Wielkanocne. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-1,5 łyżki kakao
-2,5 łyżki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Ciasto orzechowe
-25 dag orzechów włoskich
-5 białek
-3/4 szklanki cukru
-1,5 łyżki miodu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka maki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-pół litra mleka
-cukier wanilinowy
-5 żółtek
-1 szklanka cukru
-1 budyń śmietankowy
-250 g masła

Polewa
-150 g czekolady mlecznej
-100 ml śmietanki 30%

Dodatkowo
-rurki waflowe od Dr Gerard 112 g z nadzieniem orzechowym

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przelewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po upieczeniu studzę. Ciasto orzechowe: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier, pokrojone orzechy, miód oraz mąki wymieszane z proszkiem i mieszam. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Krem: odlewam pół szklanki mleka, a resztę gotuję z cukrem wanilinowym. Żółtka ucieram mikserem z cukrem, dodaję proszek budyniowy i pół szklanki mleka. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję budyń mieszając do zgęstnienia. Odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram, dodaję porcjami zimny budyń i miksuję. Polewa: czekoladę rozpuszczam w śmietance nad parą. Przełożenie: na biszkopt nakładam połowę kremu, wykładam ciasto orzechowe, które smaruję drugą część kremu, górę posypuję obficie rurkami waflowymi pokrojonymi na drobne kawałki. Wierzch ciasta dekoruję polewą czekoladową. Schładzam minimum 3 godzinki przed podaniem. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ tylko wtedy uzyskacie ten odpowiedni, niepowtarzalny smak. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz