Tak się zastanawiałem nad tym ile to
chemii jest w naszych ulubionych słodyczach i nie tylko. A chodzi mi
o zagęstniki, czy wiecie że są różne rodzaje zagęstników, czy
są np. te zdrowe naturalne które możemy w spokoju jeść. Otóż
okazuję się że tak. Zagęstniki stosuje się głównie w przemyśle
spożywczym do produkcji między innymi galaretek, konfitur, marmolad
i dżemów, miodu sztucznego, budyniów, kremów, sorbetów i lodów,
żelków, cukierków, ptasiego mleczka, lizaków, margaryn, jogurtów,
śmietany, majonezów, sosów kanapkowych, keczupów i wielu innych.
Zagęstniki wykorzystuje się również w poligrafii do
przygotowywania farb drukarskich, a także w przemyśle
kosmetycznym.Pamiętajmy również o tym, że my także używamy ich
w codziennym gotowaniu – chociażby przy przyrządzaniu deserów,
lodów, sosów, przetworów owocowych itp. Warto zatem wiedzieć,
które z dostępnych na rynku zagęstników są naturalne. Dodatki do
żywności z tej grupy (zagęstników) mają przydzielone przez Unię
Europejską symbole E 400-499. Emulgatorów i zagęstników
dopuszczonych do używania w Europie jest aktualnie sześćdziesiąt
dziewięć. Zagęstniki podzielić można na dwie główne grupy, a
mianowicie naturalne i chemiczne.
Do naturalnych (a zatem takie,
które możemy używać w kuchni bez obaw o zdrowie) zaliczamy
substancje takie jak na przykład: skrobia
żelatyna
Agar-Agar
guma guar, o której pisaliśmy już
inulina z agawy
inulina z cykorii
miłka abisyńska
Zagęstniki odgrywają ważną rolę w naszym codziennym żywieniu. Warto zatem wybierać te, które mają naturalne pochodzenie. Na szali jest przecież zdrowie nasze i najbliższych nam osób. Zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajdziecie wiele naturalnych, zdrowych zagęstników.
Także jak widać, jak człowiek poszuka to znajdzie coś dla siebie. Myślę, że o nasze słodycze nie mamy się co obwawiać Dr Gerard na pewno pilnuję tego. Rurki z kremem, Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, wafelki Wafers, markizy są robione z zachowaniem najwyższych standardów.
Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz