środa, 31 marca 2021

Czy wiesz, że

 

Tak się zastanawiałem nad tym ile to chemii jest w naszych ulubionych słodyczach i nie tylko. A chodzi mi o zagęstniki, czy wiecie że są różne rodzaje zagęstników, czy są np. te zdrowe naturalne które możemy w spokoju jeść. Otóż okazuję się że tak. Zagęstniki stosuje się głównie w przemyśle spożywczym do produkcji między innymi galaretek, konfitur, marmolad i dżemów, miodu sztucznego, budyniów, kremów, sorbetów i lodów, żelków, cukierków, ptasiego mleczka, lizaków, margaryn, jogurtów, śmietany, majonezów, sosów kanapkowych, keczupów i wielu innych. Zagęstniki wykorzystuje się również w poligrafii do przygotowywania farb drukarskich, a także w przemyśle kosmetycznym.Pamiętajmy również o tym, że my także używamy ich w codziennym gotowaniu – chociażby przy przyrządzaniu deserów, lodów, sosów, przetworów owocowych itp. Warto zatem wiedzieć, które z dostępnych na rynku zagęstników są naturalne. Dodatki do żywności z tej grupy (zagęstników) mają przydzielone przez Unię Europejską symbole E 400-499. Emulgatorów i zagęstników dopuszczonych do używania w Europie jest aktualnie sześćdziesiąt dziewięć. Zagęstniki podzielić można na dwie główne grupy, a mianowicie naturalne i chemiczne.
Do naturalnych (a zatem takie, które możemy używać w kuchni bez obaw o zdrowie) zaliczamy substancje takie jak na przykład: skrobia

  • żelatyna

  • Agar-Agar

  • guma guar, o której pisaliśmy już

  • inulina z agawy

  • inulina z cykorii

  • miłka abisyńska

Zagęstniki odgrywają ważną rolę w naszym codziennym żywieniu. Warto zatem wybierać te, które mają naturalne pochodzenie. Na szali jest przecież zdrowie nasze i najbliższych nam osób. Zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajdziecie wiele naturalnych, zdrowych zagęstników.

Także jak widać, jak człowiek poszuka to znajdzie coś dla siebie. Myślę, że o nasze słodycze nie mamy się co obwawiać Dr Gerard na pewno pilnuję tego. Rurki z kremem, Pryncypałki Black&White – nowość Dr Gerard, wafelki Wafers, markizy są robione z zachowaniem najwyższych standardów.

Pamiętajcie aby odwiedzić profil https://www.facebook.com/drGerardPL/ , gdzie jest dużo informacji o naszych ulubionych słodyczach i konkursach i nie tylko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz