środa, 31 marca 2021
Rurki z kremem
„Rurki z kremem”
Rurki z kremem są słodkością którą zamiast kupować w cukierni można , zrobić je również w domowy sposób . Jak zrobić rurki z kremem? Prosty przepis na ciasto
Składniki potrzebne na rurki z kremem (ok. 30 sztuk):
250 g mąki pszennej tortowej,
100 g masła,
200 ml śmietany 18%,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli,
masło do posmarowania foremek.
Przygotowanie ciasta na rurki z kremem:
1. Mąkę, masło i śmietanę zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 80 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 2 mm. 3. Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2 cm, na długość około 1½ raza większą niż foremka do rurek. 4. Foremki do rurek posmaruj masłem i owiń do okoła ciastem. 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej foremki z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez około 10–20 minut. Możesz przygotować również ciasto na rurki z kremem bez foremek , używając dowolnego metalowego lub drewnianego przyrządu kuchennego o podłużnym kształcie.
Ja proponuję zrobić małe zastępstwo dla rurek domowych ciasto z wykorzystaniem rurek dr Gerard .Składniki
• Rurki waflowe dr Gerard
• ulubione Kruche ciasteczka dr Gerard
• 1/4 kostki masła
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• ulubione owoce
Sposób przygotowania
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Przelać do naczynia do fondue, pod spodem zapalić świeczkę, by utrzymać temperaturę masy. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i nałożyć na wykałaczki. Jeść na zmianę z ciasteczkami i rurkami, uprzednio zanurzając je w gorącej czekoladzie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz