W końcu nadszedł ten czas, że zakończyła się zima. Razem z żoną i naszą wspaniałą córeczką Kasią bardzo lubimy tę porę roku, którą jest wiosna,a ona właśnie nadeszła. Wszystko pięknie robi się zielone i kwitnie. Dzień jest dłuższy, a w parkach i lasach słychać dużo śpiewów różnych ptaszków. Właśnie wtedy do plecaków pakujemy nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard i wybieramy się na spacer . Jak się robią słoneczne i bardziej cieplejsze dni, to bierzemy koc do parku i robimy sobie piknik. W niektóre wiosenne dni, potrafimy również robić sobie całodniowe wycieczki rowerowe. W pewien dzień wybraliśmy się też do zoo. Tam zobaczyliśmy bardzo dużo różnych małych zwierzątek, które wygrzewały się do wiosennego słońca . Po każdym dniu, który kończył się spacerem, wycieczką, lub zwiedzaniem różnych ciekawych miejsc udawaliśmy się do cukierni i zajadaliśmy nasz ulubiony sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru
cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa,2 łyżeczki żelatyny
1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek)
Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!).Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz