poniedziałek, 29 marca 2021

zakończenie sezonu

 Właśnie dzisiaj jest ostatnia niedziela sezonu w skokach narciarskich 2020- 2021. Wydłużony weekend dla skoczków zaczął się od środy kwalifikacjami. Turniej polegał na lotach narciarskich gdzie  najlepsi skaczą 200 i więcej metrów. W czwartek i piątek był konkurs indywidualny podczas którego jadłem moje ulubione Słodycze z firmy Dr Gerard.  Niestety nikt z Polaków nie zdobył podium. Na sobotę zaprosiłem do mnie do domu mojego kolegę Grzegorza aby razem z nim obejrzeć drużynówkę w skokach. Okazało się że te zawody zostały przerwane ponieważ był zbyt duży wiatr. Turniej odbył się w niedzielę i była tylko jedna seria ponieważ po niej od razu był ostatni w tym sezonie konkurs indywidualny. Podczas pierwszej serii cała 6 Polaków wypadła słabo najlepszy z nich był na 16 miejscu. Trzymałem bardzo mocno kciuki aby w drugiej poszło lepiej. Chyba nasze biało-czerwone orły już są zmęczeni tym sezonem. Czas na odpoczynek A potem przygotowanie do nowego sezonu. Akurat jak wychodziłem z domu na popołudniowy spacer zadzwoniła do mnie moja przyjaciółka Kasia która zaprosiła mnie do cukierni na mufiny z pryncytorcikiem. Przepis można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:2 szklanka mąki

3/4 szklanka cukru,1/2 szklanka oleju

1 szklanka maślanki,3/4 szklanka cukru

1/2 szklanka oleju,2 jajka,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,łyżka kakao,kieliszek rumu,PryncyTorcik dr Gerard

śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki połączyć w jednym naczyniu, w drugim połączyć wszystkie mokre, ostrożnie wsypywać suche do mokrych cały czas mieszając, na koniec dodać ubite białka. Surowe ciasto przełożyć do papilotek; do każdej babeczki włożyć połowę PryncyTorcika (tak by nie wystawał ponieważ się spali). Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni.Upieczone i wystygnięte babeczki ozdabiać ubitą śmietaną kremówką następnie wbijać w nią połówki ProncyTorcików"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz