środa, 5 stycznia 2022

Długi weekend

Na rozpoczynający się długi weekend zapraszam na pyszne ciasto miodowe z kremem budyniowym, masą kajmakową i chrupiącymi wafelkami w mlecznej czekoladzie. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto miodowe
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-pół szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody
-100 g margaryny

Krem
-750 ml mleka
-2 żółtka
-2 cukry wanilinowe
-1/3 szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-150 g margaryny

Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerard opakowanie
-460 g masy kajmakowej o smaku orzechowym

Sposób przygotowania: do garnka wlewam 500 ml mleka i gotuję. W oddzielnej misce mieszam żółtka, budynie, cukry, szklankę mleka i dokładnie mieszam. Powstałą masę wlewam na gotujące się mleko, mieszam, gotując do zgęstnienia, a następnie studzę. Ciasto miodowe: składniki na ciasto wkładam do miski i zagniatam. Wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i dzielę na 2 części. Pierwszą część wałkuję i wykładam nią blaszkę (około 25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tak samo przygotowuję drugą część ciasta. Krem: margarynę ucieram na puch, miksując dodaję porcjami zimny budyń. Na pierwsze ciasto miodowe wykładam równomiernie krem, przykrywam drugim ciastem, które smaruję masą kajmakową (podgrzewam, aby łatwiej rozsmarować), wierzch posypuję pokrojonymi na drobno Pryncypałkami o smaku orzechowym. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze i idealnie komponują się z innymi składnikami. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz