Ciasto miodowe
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-pół szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody
-100 g margaryny
-2,5 szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-pół szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody
-100 g margaryny
Krem
-750 ml mleka
-2 żółtka
-2 cukry wanilinowe
-1/3 szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-150 g margaryny
-750 ml mleka
-2 żółtka
-2 cukry wanilinowe
-1/3 szklanki cukru
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-150 g margaryny
Dodatkowo
-wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerard opakowanie
-460 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
-wafelki Pryncypałki o smaku orzechowym od Dr Gerard opakowanie
-460 g masy kajmakowej o smaku orzechowym
Sposób przygotowania: do garnka wlewam 500 ml mleka i gotuję. W oddzielnej misce mieszam żółtka, budynie, cukry, szklankę mleka i dokładnie mieszam. Powstałą masę wlewam na gotujące się mleko, mieszam, gotując do zgęstnienia, a następnie studzę. Ciasto miodowe: składniki na ciasto wkładam do miski i zagniatam. Wykładam na stolnicę, podsypuję mąką i dzielę na 2 części. Pierwszą część wałkuję i wykładam nią blaszkę (około 25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Tak samo przygotowuję drugą część ciasta. Krem: margarynę ucieram na puch, miksując dodaję porcjami zimny budyń. Na pierwsze ciasto miodowe wykładam równomiernie krem, przykrywam drugim ciastem, które smaruję masą kajmakową (podgrzewam, aby łatwiej rozsmarować), wierzch posypuję pokrojonymi na drobno Pryncypałkami o smaku orzechowym. Schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze i idealnie komponują się z innymi składnikami. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz