środa, 5 stycznia 2022

Domowy blok czekoladowy.

 

Domowy blok czekoladowy jak go zrobić w domu?


Domowa czekolada każdy za nią przepada. Przypominają się beztroskie lata dzieciństwa. Kiedy w sklepach nie było słodyczy nasze mamy same dla swoich dzieci przygotowywały czekoladę. Znikała tak szybko jak się pojawiła. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie zabiera wiele czasu a do jej przygotowania kilka składników. Podam Wam dwa przepisy jeden mój własny a drugi ze strony dr Gerarda. Link do strony:

https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/

Mój przepis troszkę się różni bo potrzebujemy kakao jedna, półtorej łyżki kakao ciemnego. W zależności jaką czekoladę lubimy wtedy dajemy mniej lub więcej kakao. Do tego potrzebna jest nam kostka margaryny, którą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy do niej jedną trzecią szklanki mleka oraz szklankę cukru. Mieszamy. Kiedy margaryna się rozpuści dodajemy kakao oraz cukier waniliowy można. Wsypujemy garść rodzynek lub orzechów czy migdały. Co lubimy i nasze pociechy co będą jadły ze smakiem. Na koniec zdejmujemy z gazu i wsypujemy mleko w proszku najlepiej te w niebieskiej foli. Można je dostać w większości supermarketów. Ja daję nie całą paczkę. Szybko mieszam tak aby nie powstały grudki. Musi być dość gęste. Pozostaje wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną herbatnikami. Wykładamy masę czekoladową. Do lodówki na kilka godzin. Można zjadać. Pychota!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz