czwartek, 21 maja 2020

Ciasto na każdą okazję


Ciasto na każdą okazję

 

$Tak można powiedzieć, że takie ciasta pasują do każdej okazji tak jak słodycze od dr. Gerarda

Ciasto jabłkowe

•BISZKOPT:

 

3 jajka

 

1/3 szklanki cukru

 

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

•Masa jabłkowa:

 

4 zielone galaretki agrestowe

 

1,2 litra wrzątku

 

5 dużych jabłek

 

pół cytryny

•Masa śmietanowa:

 

400ml śmietanki 30%

 

2 łyżki cukru pudru

 

2 śmietan fixy

 

pół czekolady deserowej od dr. Gerarda

 

1/4 szklanki mleka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, gdy cukier się skończy dodajemy kolejno żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąki i mieszamy drewnianą łyżką – dokładnie ale delikatnie . Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (użyłam blaszki o wymiarach  24 x 29 cm). Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

 

 

 

*** Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia ***

 

 

 

*** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tarkę co jakiś czas smarujemy cytryną aby jabłka nie ciemniały ( ścierałam jabłka do miski w której znajdowała się niewielka ilość galaretki aby uniknąć ciemnienia owoców) ***

 

 

 

*** Gdy galaretka zacznie tężeć wkładamy do niej starte jabłka i dokładnie mieszamy. Ważne aby jabłka mieszać z tężejącą galaretką, gdyż w przeciwnym wypadku owoce wypłyną na wierzch. Aby galaretka szybciej zaczęła tężeć można po wystudzeniu umieścić ją w lodówce, pilnując aby nie zastygła „zbyt mocno”. Stężoną, gęstą galaretkę z owocami wykładamy na upieczony biszkopt. Ważne aby masa nie była płynna gdyż wówczas galaretka wsiąknie nam w ciasto ***

 

 

 

*** Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki – do całkowitego stężenia. Następnie przygotowujemy masę śmietanową: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Gotową śmietankę wykładamy na galaretkę ***

 

 

 

*** W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem, gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji ***

 

 

 

*** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki ***

 

 

 

*** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę,  przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***

 

 

 

*** Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz