piątek, 29 maja 2020

Niespodziewani goście


Niespodziewani goście

 

Kiedy ktoś nas zaskoczyć dobrze mieć coś w zanadrzu, wtym przypadku polecam słodycze od dr. Gerarda, takie jak: biszkopty pasja wiśniowa, wafelki pryncypałki, oraz smaczne ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy, z dodatkiem świeżych truskawek, oto przepis

 

 •Ciasto:

 

125g masła od dr. Gerarda

 

1 szklanka wody

 

1 szklanka mąki

 

5 jajek

 

szczypta soli

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

•Krem:

 

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)

 

750ml mleka

 

1/4 szklanki cukru

 

200g miękkiego masła

•Dodatkowo:

 

0,5 kg truskawek

 

masło lub margaryna i mąka do blaszki

 

cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

 

 

 

 

*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń.  W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

 

 

 

*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***

 

 

 

*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa ***

 

 

 

*** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***

 

 

 

*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***

 

 

 

*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki lub sylikonowej łopatki ***

 

 

 

*** Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby ciasto się nie kleiło ***

 

 

 

*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***

 

 

 

*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części ***

 

 

 

*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce ***

 

 

 

*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy połowę masy budyniowej. Układamy truskawki i rozprowadzamy na nich drugą część masy ***

 

 

 

*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i posypujemy obficie cukrem pudrem ***

 

 

 

*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę do lodówki

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz