Niespodziewani goście
Kiedy ktoś nas zaskoczyć dobrze mieć coś w zanadrzu, wtym
przypadku polecam słodycze od dr. Gerarda, takie jak: biszkopty pasja wiśniowa,
wafelki pryncypałki, oraz smaczne ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy, z dodatkiem
świeżych truskawek, oto przepis
•Ciasto:
125g masła od dr. Gerarda
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
•Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)
750ml mleka
1/4 szklanki cukru
200g miękkiego masła
•Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
masło lub margaryna i mąka do blaszki
cukier puder do posypania ciasta
*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek
budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć
wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie
budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch
i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w
garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***
*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie
gładka masa ***
*** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do
przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***
*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym
jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia
piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***
*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki
lub sylikonowej łopatki ***
*** Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby
ciasto się nie kleiło ***
*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie
pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***
*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a
następnie przecinamy na dwie równe części ***
*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło
ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny
budyń – łyżka po łyżce ***
*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie
rozprowadzamy połowę masy budyniowej. Układamy truskawki i rozprowadzamy na
nich drugą część masy ***
*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i posypujemy
obficie cukrem pudrem ***
*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1
godzinę do lodówki
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz