Dawno temu bardzo interesowały mnie różnego rodzaju książki kucharskie, przepisy w gazetach, które wycinałam i wklejałam do zeszytu. Książki kucharskie i zeszyty mam do tej pory, ale już nie muszę tego robić, ponieważ mogę przeglądać w internecie strony kulinarne, które dotyczą różnych przepisów na torty, ciasta i ciasteczka
Ostatnio będąc na stronie internetowej firmy Dr Gerarda znalazłam tam bardzo dużo różnych produktów, z których to można zrobić bardzo smaczne ciasta i desery. Postanowiłam je wykorzystać
do mojego ciasta. Dzisiaj będą to Biszkopty Pasja wiśniowa Dr Gerarda.
Blaszkę wykładamy biszkoptami Pasja wiśniowa Dr Gerarda.
Masa żółtkowa
Składniki;
-200 g mleka
-5 żółtek
-2 łyżki mąki pszennej
Wyżej wymienione składniki dokładnie mieszamy na zimno, następnie podgrzewamy na wolnym ogniu gdy masa żółtkowa zrobi się gęsta, odstawiamy na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie ucieramy.
-200 g margaryny
-200 g cukru pudru
Do utartej margaryny z cukrem pudrem dodajemy po łyżce ostudzonej masy żółtkowej cały czas mieszając, następnie na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy.
Masę żółtkową wykładamy na biszkopty Pasja wiśniowa Dr Gerarda
Pianę ubijamy na parze, czyli miskę z pięcioma białkami ustawiamy na garnku, w którym powoli gotuje się woda, powoli dosypujemy 25 dkg cukru i trzepaczką tak długo ubijamy, aż piana zrobi się gęsta.
Wystudzoną pianę wykładamy na masę żółtkową
Ciasto można udekorować drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Ciasto bardzo dobrze wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz