niedziela, 31 maja 2020

Wycieczka rowerowa

                        Korzystając z letniej pogody postanowiliśmy zrobić sobie wycieczkę rowerową. Jednak nie miała to być taka zwyczajna wycieczka. Chcieliśmy udać się brzegiem wisły około dwudziestu kilometrów, tam zrobić sobie przerwę na coś słodkiego i lekki posiłek a następnie wrócić do domu. Z tej okazji kupiłam ciastka wielozbożowe Dr Gerard Deli Grano w wersji z kalafiorem lub burakiem przygotowałam Tartę podwójnie kokosową. Wybrałam ją ponieważ wiem, że nie popsuje nam się w drodze, bo jest to dość zbite ciasto.

Składniki
Spód:
  • 300 g ciasteczek kokosowych dr Gerard
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 60g masła
  • szczypta soli
 Krem czekoladowy:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
Krem biały:
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżeczki czubate cukru pudru
  • 50 g masła
Sposób przygotowania

Tarta kokosowa na ciasteczkach kokosowych z polewą, z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych
Rozgnieść ciastka.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, wyłożyć na wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Wstawić do lodówki.
Czekoladę, masło i kremówkę podgrzać w kąpieli wodnej, mieszać, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą. Następnie wyłączyć kuchenkę, dodać wiórki i cukier, dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, ponownie schować do lodówki.
Całość podgrzać w kąpieli wodnej ciągle mieszać, aż masa będzie gładka i jednolita, następnie odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie, wylać ją na biały krem. Całość ozdobić kuleczkami Maltikeks.
Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę.
Tartę najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

Wycieczka się udała. Wszystko co zaplanowaliśmy udało się, a najlepszy z tego wszystkiego był piknik. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz