czwartek, 21 maja 2020

Ciasto bez pieczenia

Przygotowałam ciasto bez pieczenia z masą grysikową, truskawkami i galaretką na spodzie ciasteczkowym. Przepysznie smakowało z filiżanką aromatycznej kawy. Na deserek idealne. Może chcecie spróbować? Oto składniki: 

Masa 
-1 l mleka
-pół szklanki cukru
-100 g masła
-1 szklanka kaszy manny
-100 g białej czekolady

Dodatkowo 
-500 g truskawek 
-1 galaretka truskawkowa 
-ciastka Mafijne Brownie od Dr Gerard 

Sposób przygotowania: masa: do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier, masło i gotuję do rozpuszczenia cukru. Rondel zdejmuję z ognia i cały czas mieszając wsypuję kaszę mannę, następnie stawiam rondel na palnik i gotuję do zgęstnienia. Ugotowaną kaszę ściągam z palnika, dodaję połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszam do połączenia się składników. Blaszkę (około 20/30 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciastka Mafijne Brownie, wykładam gorącą masę grysikową i odstawiam do wystudzenia. Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody i studzę. Truskawki myję i kroję na połówki. Na wystudzoną masę wykładam połówki truskawek i zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto odkładam do schłodzenia. Do przygotowania wykorzystałam słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz