piątek, 22 maja 2020

Pomoc dziadkom

Moja babcia Gienia wraz z dziadkiem Jankiem bardzo lubią podróżować po całej Polsce. Kilka lat temu kupili sobie przyczepę kempingową, aby w niej mieszkać podczas swoich podróży. Przyczepa przez cały okres jesienno-zimowy stała w garażu. Zawsze moi dziadkowie w swoją podróż zwiedzania Polski ruszają na początku czerwca, a kończą pod koniec sierpnia. Pewnego majowego dnia przedzwonił  do mnie  dziadek i poprosił mnie o pomoc w odświeżeniu ich domku na kółkach Oczywiście się zgodziłem i umówiliśmy się na następny dzień na 8 rano. Wybrałem się do nich tuż po śniadaniu. Wyprowadziliśmy przyczepę z garażu i zabraliśmy się do pracy. Zaczęliśmy od mycia wszystkiego co było w środku, czyli :szklanek, talerzy, garnków,oraz szafek  i podłogi. Dziadek stwierdził ,że zanim weźmiemy się za mycie przyczepy na zewnątrz,to zrobimy sobie krótką przerwę na nasze ulubione słodycze z firmy Dr Gerard. Jak już ją wypucowaliśmy w środku i na zewnątrz,to przyszła po nas babcia, bo przygotowała dla nas pyszny obiadek. Na deser poczęstowała nas  sernikiem z różową truskawkowa pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr Gerard."Składniki:Sernik:
1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz