środa, 20 maja 2020

Lekkie ciasta na wiosnę.


Lekkie ciasta na wiosnę.

Jak wiadomo nie od dziś, że słodycze a zwłaszcza czekolada poprawia nam nastrój oraz nasze samopoczucie. Jednak za oknami wiosna, ptaki śpiewają a drzewa się zielenią więc mamy ochotę na lekkie desery i ciasta najlepiej z sezonowymi owocami. I tak na przykład znalazłam na stronie z przepisami dr Gerarda świetny pomysł na drugie śniadanie i jako idealną przekąskę na domową granolę z ciastkami wit’AM musli mleko, czekolada tak jest w przepisie ale każdy może wybrać swój ulubiony smak.
Ja dzisiaj chcę Wam podać swój przepis na placek na maślance. Od lat go piekę jest puszysty i lekki do tego na wierzch sezonowe owoce i za każdym razem smakuje inaczej. Do jego przygotowania potrzebujemy: trzy jajka, szklanka maślanki, nie całą szklankę oleju, trzy czwarte szklanki cukru, trzy szklanki mąki,dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypta soli.
Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce. I to wszystko wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możemy delikatnie ciasto opruszyć bułką tartą i na to owoce. Ja robiłam go z rabarbarem a niedługo truskawki. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę z trzech łyżek roztopionego masła, cukru i mąki. Ugniatamy. Jak będzie gotowa posypujemy owoce i do piekarnika na godzinkę. Pyszne, lekkie ciasto na szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz