Lekkie ciasta na wiosnę.
Jak wiadomo nie od
dziś, że słodycze a zwłaszcza czekolada poprawia nam nastrój
oraz nasze samopoczucie. Jednak za oknami wiosna, ptaki śpiewają a
drzewa się zielenią więc mamy ochotę na lekkie desery i ciasta
najlepiej z sezonowymi owocami. I tak na przykład znalazłam na
stronie z przepisami dr Gerarda świetny pomysł na drugie śniadanie
i jako idealną przekąskę na domową granolę z ciastkami wit’AM
musli mleko, czekolada tak jest w przepisie ale każdy może wybrać
swój ulubiony smak.
Ja dzisiaj chcę Wam
podać swój przepis na placek na maślance. Od lat go piekę jest
puszysty i lekki do tego na wierzch sezonowe owoce i za każdym razem
smakuje inaczej. Do jego przygotowania potrzebujemy: trzy jajka,
szklanka maślanki, nie całą szklankę oleju, trzy czwarte szklanki
cukru, trzy szklanki mąki,dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz
szczypta soli.
Wszystkie składniki
mieszamy mikserem w misce. I to wszystko wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możemy delikatnie
ciasto opruszyć bułką tartą i na to owoce. Ja robiłam go z
rabarbarem a niedługo truskawki. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę
z trzech łyżek roztopionego masła, cukru i mąki. Ugniatamy. Jak
będzie gotowa posypujemy owoce i do piekarnika na godzinkę. Pyszne,
lekkie ciasto na szybko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz