sobota, 23 maja 2020

Weekend na słodko


Weekend na słodko

 

Jak wiadomo nie każdy weekend może być taki słodki. Akurat ci goście których gościmy uwielbiają słodycze od dr. Gerarda, pod każdą postacią, biszkopty pasja wiśniowa, ciastka kremówka dekorowana śmietankowo morelowa, oraz ciasta tejże firmy. Oto jedno z nich, przepis:

 

Składniki

  Blaszka ok 25x40cm ORZECHOWY BISZKOPT -3/4 szkl cukru -1 cukier waniliowy -3 jajka 

• -400ml mleka -150ml oleju -200g zmielonych orzechów 

• -400g mąki pszennej tortowej -8g proszku do pieczenia (około 1,5 łyżeczki) 

  MASA BUDYNIOWA 1 -2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g bez cukru -700ml mleka 

• -120g cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej -125g masła 

  MASA BUDYNIOWA 2 -2 budynie czekoladowe po 40g bez cukru -120g cukru od dr. Gerarda

• -700ml mleka -1 łyżka mąki ziemniaczanej -125g masła 

  DODATKOWO -orzechy do posypania ciasta 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1.1  

 Na początek zrobimy biszkopt orzechowy. Jest to najlepszy przepis na biszkopt orzechowy jaki robiłam. Pięknie wyrasta i jest wilgotny. Idealnie nada się do innych ciast, lub tortów.

 

 Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy mleko miksując, potem zmielone orzechy włoskie i cukier waniliowy wszystko miksujemy na najniższych obrotach,

 

 

 dodajemy olej. Masa w tym momencie jest lejąca, ale taka ma być.

 

Dodajemy na koniec mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia-miksujemy.

 Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, biszkopt pieczemy około 30 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół.

 

 

Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, studzimy, wyrównujemy i kroimy na dwa spody.

 

 

 MASA BUDYNIOWA I

 

 Do garnka dajemy 2 budynie, łyżkę maki ziemniaczanej, cukier oraz mleko-wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy jak budyń-mieszamy by nie tworzyły się grudki.

 

 

 Masę ściągamy z ognia, i dajemy do niej masło, wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia.

 

 

 Gorącą masę wylewamy na pierwszy spód ciasta orzechowego, przykrywamy drugim.

 

 

 

 

 

 MASA BUDYNIOWA II

 

 Drugą masę robimy identycznie jak pierwszą tylko używamy czekoladowych budyni.

 Czyli dajemy cukier, budynie, mąkę i mleko do garnka, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia,

 

 

 

ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia i połączenia z masą.

 

 

 

 

Masę wylewamy na drugi spód orzechowy.

 

 

 Posypujemy ciasto obficie orzechami.

 

 Odkładamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wtedy masy się stężeją, a ciasto będzie pięknie się kroić

                Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz