niedziela, 31 maja 2020

Spotkanie rodzinne

                     Maj to dla nas miesiąc pełen atrakcji. W maju również mąż ma urodziny. Dlatego jak co roku na urodziny męża zjechała się cała rodzina, jedna córka z mężem i druga. Co roku przygotowuję z tej okazji jakiś pyszny obiad, w tym roku był to rosół z makaronem na pierwsze danie, oraz  panierowana karkówka z pieczarkami, papryką, ogórkami przykryte serem żółtym, ziemniaki kilka rodzajów surówek na drugie danie. Do tego na deser podałam ciasto budyniowe. Wszyscy się zajadali i doskonale bawili do samego wieczora.

Składniki
  • Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
  • mus lub dżem jabłkowy


Sposób przygotowania

W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz