środa, 27 maja 2020

Urodziny naszej Zosi


Urodziny naszej Zosi

 

Tak się składa, że uroczystościom majowym niema końca począwszy od weekendu majowego co tydzień jakaś trafia się impreza, Dr. Gerard ze swoimi słodyczami obowiązkowo na każdej imprezie jest obecny a na dodatek zawsze ma zaszczytnym mińscy. Korzystając ze świeżych truskawek postanowiłem zrobić pyszne ciasto

 

 i wag

 

 

 

Składniki

 

 

 

ciasto biszkoptowe:

 

 

 

jajka

 

 5 sztuk

 

 

 

 

cukier drobny

 

 190 gramów

 

 

 

 

mąka pszenna tortowa

 

 190 gramów

 

 

 

 

mąka ziemniaczana

 

 60 gramów

 

 

krem:

 

 

 

żelatyna

 

 4 łyżeczki

 

 

 

 

ser mascarpone od dr. Gerarda

 

 250 gramów

 

 

 

 

mielony twaróg

 

 250 gramów

 

 

 

 

cukier wanilinowy

 

 2 łyżeczki

 

 

 

 

cukier

 

 70 gramów

 

 

 

 

truskawki świeże

 

 500 gramów

 

 

 

 

Śmietanka 36%

 

 250 gramów

 

 

 

 

 

 

 

Krok 1

 

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się połączyły.

 

 

 

Krok 2

 

Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.

 

 

 

Krok 3

 

Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę. Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.

 

 

 

Krok 4

 

Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do masy serowej i wymieszaj.

 

 

 

Krok 5

 

Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy serowo-truskawkowej.

 

 

 

Krok 6

 

Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.

 

Dodaj notatkę

Dobra rada:

 

 

Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były lś

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz