Urodziny naszej Zosi
Tak się składa, że uroczystościom majowym niema końca
począwszy od weekendu majowego co tydzień jakaś trafia się impreza, Dr. Gerard
ze swoimi słodyczami obowiązkowo na każdej imprezie jest obecny a na dodatek
zawsze ma zaszczytnym mińscy. Korzystając ze świeżych truskawek postanowiłem
zrobić pyszne ciasto
i wag
Składniki
ciasto biszkoptowe:
✓ jajka
5 sztuk
✓ cukier drobny
190 gramów
✓ mąka pszenna tortowa
190 gramów
✓ mąka ziemniaczana
60 gramów
krem:
✓ żelatyna
4 łyżeczki
✓ ser mascarpone od dr. Gerarda
250 gramów
✓ mielony twaróg
250 gramów
✓ cukier wanilinowy
2 łyżeczki
✓ cukier
70 gramów
✓ truskawki świeże
500 gramów
✓ Śmietanka 36%
250 gramów
Krok 1
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec
dodawaj partiami cukier i pojedynczo żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej
wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną, aby składniki się
połączyły.
Krok 2
Do wyłożonej pergaminem tortownicy przełóż delikatnie ciasto
i piecz w temperaturze 160ºC przez około 40 minut. Gorące ciasto wyjmij z
piekarnika, z wysokości około 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę i wystudź.
Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Krok 3
Żelatynę namocz 70 ml zimnej wody, aby zmiękła. Ser
mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i cukier wymieszaj na gładką masę.
Truskawki oczyść, połowę zmiksuj blenderem, resztę zachowaj do dekoracji.
Krok 4
Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, aż się
rozpuści. Wymieszaj najpierw ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie wlej do
masy serowej i wymieszaj.
Krok 5
Śmietanę ubij i delikatnie wmieszaj do masy
serowo-truskawkowej.
Krok 6
Przekrój ciasto biszkoptowe na pół. Wokół dolnego blatu
zaciśnij obręcz do tortu i wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem i wyłóż
pozostałą resztę kremu. Truskawki przekrój na pół i udekoruj wierzch ciasta,
odstaw do schłodzenia w chłodne miejsce.
Dodaj notatkę
Dobra rada:
Truskawki możesz posmarować rozpuszczona żelatyną żeby były
lś
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz