niedziela, 31 maja 2020

Wiosenny piknik

                   Korzystając z pięknej słonecznej pogody w maju, nabraliśmy ochoty na wiosenny piknik z prawdziwego zdarzenia. W tym celu zadzwoniliśmy do znajomych, z którymi ustaliliśmy miejsce pikniku oraz date i godzinę po uprzednim sprawdzeniu pogody. Kupiłam w sklepie biszkopty pasja wiśniowa dr Gerarda, oaz po przejrzeniu stron internetowych dr Gerarda postanowiłam przygotować dwa rodzaje małych przekąsek. Jedne z nich to Zawijasy drożdżowe z drażetkami Maltikeks

 Składniki

  • 150g Malitkeks Czekolada Gorzka dr Gerard
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki dodatkowo
  • 2 żółtka + 1 dodatkowe
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
 
W szklance rozrobić drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru, odstawić na około 15 minut, żeby wyrosły. W tym czasie w rondelku rozpuścić masło, zdjąć z gazu i dodać szklankę mleka, wymieszać. Odczekać aż drożdże w szklance zaczną gęstnieć, pienić się i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, 2 żółtka i roztopione masło z mlekiem oraz esencję waniliową. Wszystko energicznie zagnieść, aż ciasto będzie tworzyć zwartą, gładką kulę, która nie będzie kleić się do rąk i ścianek miski. Owinąć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm tak, by miało kształt zbliżony do prostokąta. Całość obsypać 3 łyżkami cukru z cynamonem oraz drażami, po czym zwinąć w ścisły rulon wzdłuż długiego boku.
Gotową roladę pociąć ostrym nożem na 3-4 cm plastry i ułożyć na wyłożonej papierem blasze, uważając, by zachować większe odstępy (ciasto będzie rosnąć i może się skleić). Odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, a dodatkowe żółtko wymieszać z łyżką mleka. Tuż przed pieczeniem posmarować nim wszystkie bułeczki za pomocą pędzelka. Piec przez około 30-35 minut, aż będą rumiane.

A drugie to  PUDEŁECZKA AGRESTOWE


Składiki

  • ciasteczka agrestowe dr Gerard
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier puder
  • kwaśna konfitura domowa lub owoce sezonowe
 Sposób przygotowania

Deser z ciasteczek agrestowych z kremem śmietanowym i kwaśną konfiturą
Krawędzie ciasteczek lekko roztopić palnikiem gazowym tak by łatwiej się sklejały (można to zrobić również dłońmi lub nad kuchenką gazową) następnie skleić z nich małe pudełka. Odstawić do stężenia (można w lodówce). Przygotować krem, śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Uzupełniać pudełka kremem na przemian z konfiturą, ozdobić listkami z czekolady, wiórkami czekoladowymi lub owocami sezonowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz