niedziela, 31 maja 2020

Z odwiedzinami w Wielkopolsce

                            Maj jak to maj rozpoczyna się kilkoma dniami wolnymi od pracy. W tym czasie cała Polska rusza nad jeziora, morze czy w góry aby odpoczynkiem rozpocząć letni okres roku. Wraz z mężem tym razem z powodu panującej w Polsce pandemii nie zarezerwowaliśmy sobie żadnych wakacji w górach, nad morzem czy nad jeziorem. Dlatego postanowiliśmy odwiedzić moją kuzynkę z wielkopolski. Jest to moja najbliższa rodzina, jednak nie widujemy się zbyt często z uwagi na sporą odległość. Aby nie jechać z pustymi rękami zabraliśmy z sobą ciastka Mafijne Brownie oraz  przygotowaliśmy z mężem Tartę z owocami leśnymi na spodzie z ciasteczek wit’AM. Przepis na tę puszną tartę znaleźliśmy na stronie dr Gerarda.

Składniki
 
Spód:
  • 300g bardzo drobno pokruszonych Ciasteczek wit’AM musli mleko czekolada dr Gerard
  • 75g roztopionego masła + masło do wysmarowania formy
  • 250ml śmietany kremówki
  • 200g serka Mascarpone
  • 3 czubate łyżki owoców leśnych (maliny, truskawki, jagody)
  • listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania

Formę do tarty wysmarować masłem. Pozostałe masło roztopić, dokładnie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Gotową masę wyłożyć do formy i mocno ugnieść. Piec w 180 stopniach przez 10 minut i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać cukier, serek Mascarpone i dokładnie wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód, ułożyć na nim owoce i udekorować listkami mięty.

Tarta wszystkim bardzo smakowała, serdecznie polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz